Skip to content

Ваньо Шарков, КОД: Бедни сме, защото ни управляват по социалистически

КОД изпълнява волята на десните свободни българи – тя е много ясна – свободна и независима България, почтени и неподкупни политици, които не продават националния ни интерес в различни посолства, конкурентна икономическа среда без паяжина от привилегировани фирми на червени олигарси, модерно конкурентно образование, без лъжи и натиск от чужди държави и неправителствени организации, качествено здравеопазване, насочено към нуждите на пациента, а не на собствениците на частни болници. Това заяви зам.-председателят на КОД Ваньо Шарков на среща с избиратели в Луковит. Той обвини управляващите през последните години, че взимат некадърни управленски решения и убиват българските производства. Първо раздават данъците на гражданите като  помощи за приближени фирми като Лукойл, обясни тезата си Шарков, според него с това решение, правителствата  директно качват цените на стоките. После за собствената си глупост обвиняват търговците и ги наричат спекуланти. После правят следващата глупост и слагат таван на цените и убиват производителите, а накрая наказват целия бизнес с допълнителен данък от 33%, за да имат после пак от къде да раздават на приближените си. 

Според Шарков най-големият стимул за производството и за всеки бизнес е свободата и ясните правила. Затова КОД настоява за “Кодекс с единни изисквания” към бизнеса по примера на Германия и останалите икономически развити европейски държави. Това означава точен, ясен списък с конкретни изисквания, които всеки бизнес трябва да покрие. Всеки, който ги покрие, може да започва да работи, а чиновниците проверяват единствено записаните изисквания и не поставят нито едно условие повече. Не гледат за правописни грешки, не оценяват почерка ти, не поставят никакви допълнителни искания. Това ще ограничи максимално корупцията и ще осигури спокойствие и стимулираща среда за бизнеса.

Годините на прехода показаха, че лидерите вдясно не винаги отстояват заявените цели, с болка констатира Шарков. Показаха, че понякога са готови да предадат избирателите си и да служат на други интереси, някой дори поднесоха десните гласове на соцпрезидента Радев и на Корнелия Нинова и БСП. Затова в момента надеждите ни са в обединението на десните избиратели, а не на лидерите. Ние искаме да върнем надеждата на всички десни свободни българи. Искаме да изпълним тяхната воля и техните мечти за независима и свободна България.  

В момента най-голямата пречка пред тази мечта е антиевропейското и антибългарско поведение на Румен Радев. Ако не помагаш на жертвата Украйна, значи си на страната на  агресора Русия. Трета позиция няма, категорични са Шарков и партия КОД. Затова първата задача на новия парламент трябва да бъде свалянето на президента. Шарков отбелязва, че българската конституция позволява тази процедура да бъде започната с 80 подписа на народни представители, но се съмнява, че коалицията ПП/ДБ да го направи, защото точно те го избраха за втори мандат.

Втората задача за един отговорен български парламент трябва да бъде приемането на български закон “Магнитски”, какъвто Шарков твърди, че в КОД имат вече готов.

Политиците, които сме в КОД, винаги през годините сме настоявали за лустрация. Това, че не сме намирали мнозинство, това, че не сме успели да я прокараме е проблем, но няма да спрем да го предлагаме, защото това е най-важното условие България да стане свободна и независима държава и политиците й да служат на българските граждани и на националните ни интереси, а на на чужди имперски амбиции.

Всеки, който застане зад законопроекта ни за лустрация, е потенциален партньор на КОД, твърди Шарков и заявява категоричното си убеждение, че в някои от партиите, които ще влязат в следващото Народно събрание, ще има хора с дясно мислене, които ще подкрепят лустрационен закон. Той обаче отказва да се ангажира с очаквания към партийните централи докато не види техните подписи под закона.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!