Skip to content

Деведжиева: Законова свобода за бизнеса е пътят към силната икономика

Пепа Деведжиева

Законова свобода за бизнеса. Това е пътят към силната икономика в силната държава, която КОД иска да изгради. Държавата е силна не тогава, когато се намесва във всеки бизнес и в живота на всеки,  а когато създава ясни правила и следи за спазването им.

Частният предприемач има нужда от свободата да развива бизнеса си, без да бъде товарен с излишни административни тежести. Тогава той ще плаща данъците, през които се генерират публичните средства, разпределяни после от държавата. Административните пречки пред бизнеса са много и това генерира корупция. Не може всеки държавен служители да има свой личен прочит на нормативните актове и да рекетира частния инвеститор, отишъл да получи някакво разрешително. У нас няма предвидимост за бизнеса, затова и няма чужди инвестиции.

В последнага година заплатите на бюджетните служители бяха увеличени с 30%, което не е нормално. Това се случи точно в годината, в която частният бизнес издъхваше, притиснат от ковид кризата, и за увеличение на заплатите не можеше да става и дума. Така държавната работа отново стана по-привлекателна, а това е  последното, към което се стремяхме в последните 32 години. Само частната инициатива може да е основата на силната икономика, но когато пирамидата е обърната, един предприемчив човек избира сигурността на добре платената държавна работа, вместо несигурността да започне свой бизнес.  А част от вече създадените фирми, изправени на ръба на фалита, започват да преминават в сивия сектор, което е нелоялна конкуренция към работещите на светло. Държавата сега не са само не се бори с тази нелоялна конкуренция, а и я поощрява.  А за да няма сива икономика, трябва да има точно разписани правила и гаранция, че контролът е такъв, че няма как те не се спазват. Затова в КОД казваме: Свобода и всекиму своето!

Пепа Деведжиева е водач на листата на партия КОД в Пловдив.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!