Skip to content

Деведжиева: Как изчислиха стойността на пробива под Водната палата при галопиращия ръст на цените?

Как в Община Пловдив изчислиха стойността на пробива под Водната палата на по-малко от 9,5 млн. лв. при този галопиращ ръст на цените на строителните материали? Този въпрос задава лидерът на партия КОД – Пловдив, Пепа Деведжиева, след като преди дни беше обявена обществената поръчка за обекта при лимитна цена от 7 733 333 лв. без ДДС.

„Ориентировъчната цена от 9,5 млн. беше дискутирана на общественото обсъждане за новия заем на Пловдив през май т. г., а оттогава цените в строителството скочиха няколко пъти. На същото обсъждане поставих въпроса как ще бъде решен проблемът с високите подпочвени води на това място и ми отговориха, че има съвременни технологии, които обаче са по-скъпи. Отделно предстои вдигане на минималната работна заплата, което ще рефлектира върху възнагражденията и в строителството. Всичко това ме кара да се опасявам, че ще се разкопае, в един момент ще се окаже, че парите не стигат, и обектът или ще бъде замразен, или ще се наложи тегленето на нов заем“, аргументира се Деведжиева.

Като човек, който работи в района, тя подчертава, че сутрин, по обяд и вечер около Хуманитарната гимназия и ОУ „Княз Александър Първи“, което е в същата сграда, има голям наплив от коли на родители, които водят или взимат децата си. При затварянето на булевардите „Цар Борис Трети Обединител“ и „Марица-юг“ целият този трафик ще се насочи по бул. „6 септември“ и ул. „Хан Кубрат“ и задръстванията ще станат страшни, предупреждава Деведжиева.

Според нея целият проект за пробив под Водната палата е много рисков,а анализ какви ще са ползите за разтоварването на движението при реализацията му няма.