Skip to content

Деведжиева: Лустрацията е пречистване на обществото

Декомунизацията и лустрацията са пречистване на обществото – нещо, което трябваше да се случи още преди 32 години, но това не стана. Но и днес лустрацията има смисъл – като високоморален акт, за да има възмездие за висшата номенклатурата на БКП и Държавна сигурност и справедливост за всички хора, които вярваха, че червеният елит ще бъде наказан, и когато това не се случи, загубиха вярата си в демокрацията.

Добре е известно, че хората от високите нива на БКП и ДС трансфомираха властта си в икономическа след промените и целият преход мина под знака на тези нови олигарси. Тези хора контролираха банки, медии, обществени поръчки, съдебна система, вътрешна сигурност и  дори нравствената атмосфера в българското общество. Представяха различна картина на нещата, дърпаха конците и много от хората по площадите от 1989-а, 1990-а и 1997-а се почувстваха излъгани – всъщност комунистическата власт не беше наказана. Дясно мислещите политици сме длъжници на тези хора и след като нито една партия в последните 32 години не успя да прокара лустрацията до край, ние от КОД предлагаме законодателство, гарантиращо отстраняването на висшата номенклатура на БКП и ДС и наследниците им по права линия от:

  • Достъп до публичен финансов ресурс  – през забрана да бъдат бенефициенти по обществени поръчки на стойност над 100 000 лв. за срок от 10 години от приемането на закона.
  • Влияние върху съдебната власт  – чрез въвеждане на допълнителни изисквания за заемането на позициите съдия и прокурор.
  • Влияние върху медийната среда – през забрана за спонсориране на медийни услуги или предавания от лица – бивши ръководни партийни функционери, сътрудници на ДС и свързаните с тях лица.

В КОД вярваме, че без пречистване обществото не може да продължи смело напред.

Пепа Деведжиева е водач на листата на партия КОД в Пловдив.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!