Skip to content

Деведжиева: Не пробив под Водната палата, а ремонт на зоопарка и Дондуковата градина

Позиция на председателя на пловдивската организация на партия КОД Пепа Деведжиева

Пробивът под Водната палата е повече от спорен проект и ако Община Пловдив ще тегли нов заем, е по-добре с парите, предвидени за това съоръжение, да бъде обновена Дондуковата градина и да бъде довършен зоопаркът.

На първо място не е ясно, дали предвидените 9 млн. лв. биха стигнали да се направи този пробив и дали може да има качествена изолация от високите подпочвени води на това място. Идеята за този пробив е много стара – още от 80-те години на миналия век, но тогава движението в Пловдив е било съвсем друго. А при сегашния натоварен трафик затварянето на района за година или две, докато траят строително-монтажните работи, на практика ще блокира движението в тази част от центъра. Трето, за да се направи този пробив, трябва да има два еднопосочни ръкава – един по бул. „Марица-юг“, който завива надясно по бул. „Цар Борис Трети“ към Тунела, и другият – от моста да завиеш надясно в посока „Марица-юг“. За да бъдат изградени тези ръкави, трябва да се унищожат зеленината и джобовете за спиране край Марица. От страната на Водната палата това би означавало да се ликвидира постигнатото по програма „Региони в растеж“, ще си отидат и велоалеите. А и не е нормално да се излива още асфалт в идеалния център за сметка на зеленината и сред хората вече зрее недоволство. Край реката неслучайно са засадени дървета и преди да им посегнат в полза на асфалта, е добре управляващите да се консултират с ландшафтни архитекти.

Не съм против тегленето на нов заем, щом размерът му падна до 40 млн. лв., но вместо пробива, може да се реализират далеч по-смислени проекти.