Skip to content

Деведжиева пита пречи ли пробивът под Водната палата на новия учебен корпус на Хуманитарната

Нов въпрос за пробива под Водната палата задава председателката на партия КОД в Пловдив Пепа Деведжиева и той е пречи ли този обект на бъдещото строителство на нов учебен корпус към Хуманитарната гимназия. Към момента сграда на гимназията се ползва и от основно училище „Княз Александър Първи“ и децата учат на две смени. Решението е да изгради нов корпус в двора на учебното заведение и учениците да минат на едносменен режим.

„Община Пловдив кандидатства за финансиране за строителството на новия корпус и имам информация, че проектът е одобрен и дори парите са преведени. Но никой в администрацията не говори за това, не се обявява и конкурс за избор на изпълнител и аз подозирам, че това се дължи на факта, че пробивът под Водната палата и изграждането на учебния корпус са трудно съвместими. А това е така, защото пробивът под кръговото кръстовище предполага и по 200 м подходи от двете страни на бул. „Марица-юг“ и така от запад се стига до Хуманитарната гимназия“, обяснява Деведжиева.

Бъдещата учебна сграда трябва да е в двора  – успоредно на бул. „Марица-юг“ и с лице към реката. Планира се тя да е повдигната на колони с височина 4 м, за да може от ул. „Хан Кубрат“ да се вижда реката. А под колоните да бъде изграден джоб, в който от „Марица-юг“ да влизат колите, да оставят децата  и отново да се включват в движението по булеварда. „Това обаче изисква пространство и при изграждането на подход към подлеза под кръговото няма как да се случи“, казва Деведжиева.

Тя посочва и друг проблем – в тези две училища учат по 900 ученици и когато минат на една смяна, това би означавало 1800 деца по едно и също време да бъдат водени и взимани от училище. „Някой замисля ли се какво струпване на коли в този район се очертава и колко трудно би било движението по бул. „Марица-юг“, ако има наплив от коли и към подлеза под кръговото“, пита Девежиева.

Тя има и съмнения, че заделената за пробива под Водната палата сума от около 9,5 млн. лв. ще се окаже достатъчна при галопиращия ръст на цените.