Skip to content

Деведжиева: Ръководството на общината, което лъжеше за пробива до Водната палата, сега да плати глобата от джоба си

Позиция на лидера на партия КОД в Пловдив за санкциите, наложени от регионалното министерство за щетите по облагородената с евросредства зона около Марица

Много месеци преди да бъде направена първата копка на злополучния пробив до Водната палата предупреждавах, ще има санкции от страна на Министерството на регионалното развитие и благоустройството заради неминуемите щети по облагородената с европейски средства крайбрежна зона по бул. „Марица-юг“. На едно обществено обсъждане показах на работещите в общината официално писмо от тогавашния регионален министър Гроздано Караджов, в което той предупреждаваше, че ще бъдат налагани глоби. Тогава зам.-кметът Пламен Райчев брутално излъга, че такова писмо в общината не са получавали. Но сега негативните финансови последици са факт и в Общинския съвет е внесено предложение  необходимите 70 788 лв. да бъдат пренасочени от заложените в бюджета средства за улични ремонти. И няма никакво значение, че първоначалната глоба е била над половин милион и след това сумата е намалена. Защо всички трябва да плащаме за едно напълно безсмислено разкопаване, направено заради ината на сегашния кмет Здравко Димитров да започне пробива? Редно е парите да бъдат платени от тези, които лъгаха безогледно и ни обясняваха колко полезен ще е този пробив и как няма да има никакви поражения по благоустроената зона.

Отделно ще плащаме на фирмата, която започни изкопните работи, нейните претенции са основателни. Трети проблем е, че в района не е възстановено нищо и си стои с разрушенията вече близо година. Спряхме пробива с протести, но сега ще има нови, защото не може никой да не прави нищо да възстанови велоалеята и цялата зона. С толкова безпомощно управление Пловдив се сблъсква за първи път.