Skip to content

Деведжиева: Сигнализирах за фалшиви пропуски за коли в Стария град преди година и половина

Получих сигнал, че на бариерите към Стария град се раздават пропуски за коли, без да се съблюдава ограничението за един документ на жилище, още преди година и половина. Затова и през май 2021 г. внесох в община  Пловдив питане по Закона за достъп до обществената информация какъв е броят на жилищата в Стария град и колко са издадените пропуски, за да съпоставя данните и да преценя дали наистина има злоупотреби. Отговорът, че данни за брой на жилищата в Стария град не се съхраняват в общинската администрация, ме шокира.

Затова и се изумих, когато прочетох за вчерашна среща по проблема с автомобилите в Стария град с участието на зам.-кмета по транспорт Тодор Чонов и общински съветници от „Съюз за Пловдив“ и „Кауза Пловдив“, на която се говори за измами с пропуските и промени в наредбата, която да регламентира, че на едно жилище се полага само един документ, даващ право на влизане с кола. Нормативният текст е ясен и сега, въпросът е какъв е контролът на неговото спазване. И щом в общината не знаят колко са жилищата в архитектурния резерват, как ще преценят дали наистина пропуските са повече?

С наближаването на местните избори все повече политици ще се сещат за проблеми като този, затова се надявам, че няма след година  и половина някой в градската управа да прецени колко безумна е идеята за пробив под Водната палата и до какъв хаос в трафика ще доведе изграждането на този обект. Още има време кметът Здравко Димитров да се откаже от него.