Skip to content

Деведжиева: След 100 дни на власт обещанията са неуместни

Позиция на бившата общинска съветничка Пепа Деведжиева, учредител на партия КОД

Обещанията приключват с края на предизборната кампания и след 100 дни в управлението говореното в бъдеще време и даването на нови обещания е неуместно. А от екипа на кмета Здравко Димитров продължаваме да чуваме само нови обещания, вместо вече да видим реални действия. Неуместни са и оправданията с тежкото наследство и т. нар. модел Тотев. Иван Тотев и  Здравко Димитров са от една партия и ако има модел, той е моделът ГЕРБ.

Здравко Димитров дойде на власт с обещания за реформи, но за първите 100 дни на неговото управление станахме свидетели само на три промени – раздуването на щата, вдигането на някои данъци и такси и заявката да се тегли нов заем от 120 млн. лв. Наясно съм, че финансовата ситуация не е лека, затова и бих определила бюджета за 2020 г. като възможната финансова рамка. Още в началото на предходния мандат беше ясно, че най-тежките години ще са 2020-а и 2021-а, защото тогава се застъпват плащания и по тегления от Иван Чомаков заем от 50 млн. лв., и по кредита от 30 млн. лв., взет от Иван Тотев, а общината има и  други – по-малки – заеми.

Тегленето на нов кредит вероятно е наложително, но 120 млн. лв. е много голяма сума. А и няма банка, която да финансира изцяло обектите – винаги има процент съфинансиране от страна на общината, а тя няма резерви. И как би могла да има, като се прекратяват концесии и приходите падат, просто няма свежи пари. Затова се предвижда да се продават имоти, за да има средства за отчуждаване и други разходи. При отчуждаването обаче винаги се стига до дела и в масовия случай хората печелят и съдът завишава оценките на нарочените за отчуждаване имоти, така че разходите по този параграф са много големи. Така се стига до разпродаването на атрактивни имоти – бях изумена да науча, че се готви продажбата на терена на общината в село Лозенец край морето. Дори бившият много критикуван зам.-кмет Димитър Кацарски се отказа от намерението да бъде продаден този имот, защото той може да носи приходи, ако бъде даден под наем.

Няма конкретни планове за икономии – служителите на бюджетна издръжка са близо 11 000 души, а дублирането на дейности в общинските предприятия е добре известно. Но не е само това – има предприятия, които не събират приходи, за да покрият своята издръжка.  Например „Жилфонд“, или още по-драстичният пример с Колодрума. Или зоопаркът, където от години са назначени хора, работещи неясно какво. Защото не е сериозно 10 души да гледат 8 маймуни. Вместо да се вземат мерки, се дават нови обещания за драстични промени. Но кога?

Тревожи ме и фактът, че опазването на културното наследство не е сред приоритетите на новата власт. Старият град е безценно богатство за Пловдив, докога ще изглежда като заден двор? Има общински сгради, които пустеят. Защо да не бъдат предложени на частни инвеститори, които да ги ремонтират за сметка на наема? Осветлението трябва да бъде подменено, абсурдно е цели части от архитектурния резерват да тънат в мрак, а в същото време да се заделя огромна сума за ново осветление на полупразната зала Колодрума.

Всичко това говори, че Здравко Димитров няма ясна концепция за развитието на града. Би трябвало да е бил наясно какво го чака на този пост и сега да не се ядосва, когато го критикуват. А чисто политически Здравко Димитров е в толкова близка колаборация със Съюз за Пловдив на Дани Каназирева, че човек се пита коя всъщност е основната управляваща партия и кой всъщност е кметът на Пловдив. Хората на Каназирева, които бяха твърди противници на продажбата на имоти и на тегленето на нови заеми, сега са горещи поддръжници на същите тези намерения. Гледаме нов сериал със стари актьори, въплътили се в съвсем други роли в името на властта. Сделката между Здравко Димитров и Дани Каназирева е повече от ясна, но ухажването на Съюз за Пловдив започна да минава границите на разума и дори да е в ущърб на собствената му партия. Затова и се наложи съветници от ГЕРБ да дават урок на кмета как се прави реална политика и така се стигна до безпрецедентната заплаха именно групата на ГЕРБ да не подкрепи бюджета. Впрочем в това има нещо много хубаво – те му показаха, че именно Общинският съвет е принципалът на местната власт и съветниците не са придатък на администрацията. А това е връщане към нормалността.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *