Skip to content

Деведжиева с още един аргумент срещу пробива под Водната палата: Трафикът е натоварен само при превозването на учениците

Лидерът на партия КОД в Пловдив и зам.-председател на Общинския съвет в предишния мандат Пепа Деведжиева откри още един аргумент срещу изграждането на пробива под Водната палата. „Твърди се, че трафикът по бул. „Марица-юг“ е мното натоварен, но аз работя в този район и всекидневните ми наблюдения показват, че задръствания стават само в часовете, в които родителите водят или взимат децата си, които учат в ОУ „Княз Александър Първи“ или Хуманитарната гимназия. В двете училища има общо 1800 деца и в началото и края на учебните занятие наистина движението се блокира. Но става дума за по 30-40 минути два пъти на ден, в останалото време трафикът е нормален“, обяснява тя. И поставя въпроса не е ли твърде скъпо удоволствие да бъдат похарчени над 9 млн. лв. за пробива, за да бъде разтоварено  движението по бул. „Марица-юг“, което по същество е натоварено не през целия ден, а само заради родителите.

„Този проблем може да се реши и по друг начин – като се хвърлят усилия за изграждането на многоетажен паркинг на общинския терен на ул. „4 януари“ не някой ден, а бързо, и бъде отворена връзка с бул. „Цар Борис Трети Обединител“. Родителите ще могат да спират на този паркинг и после да излизат обратно на „Цар Борис Трети Обединител“, без въобще да минават по малката улица „Хан Кубрат“ и после покрай Имарет джамия да завиват към бул. „Марица-юг“, казва Деведжиева. И добавя, че един паркинг в района ще гарантира и приходи на общината, а изграждането му ще е по-евтино от пробива.

Тя има и опасения, че при непрекъснатия ръст на цените на строителните материали предвидените за подлеза под кръговото на Водната палата средства няма да стигнат. Не на последно място е опасността движението в цялата зона да бъде блокирано за 2 години по време на строителните работи по обекта.