Skip to content

Д-р Петър Москов: Вдясно от ГЕРБ има смислена артернатива и това е партия КОД

Д-р Петър Москов

Партия КОД  е за силна държава, но колко готови са хората за силна държава, в която всеки има не само права, но и отговорности, д-р Москов?

– Силната държава гарантира публичния сектор – здравеопазване, образование и сигурност, а това са проблемите на хората в момента. Техните проблеми далеч не са това, което счита либералният елит на България и Европа. Хората си мислят ще има ли работа, ще има ли добро образование за децата ми, добро лечение за родителите ми и дали ще ме оберат, като се прибирам вечерта към къщи. В тази ситуация държава не трябва да се занимава с подпомагане и участие в икономиката, както мислят социалистите и всички, които стоят наляво от КОД. Държавата трябва да наложи правила и да гарантира честната конкуренция. Оттам нататък ние сме в житейско състезание. Силната държава казва на своите граждани, че те не дължат интеграция на някого – било защото е от малцинствата или е странен и различен. Единствените хора, които имат нужда от обществената подкрепа, наричана интеграция, са инвалидите, които не могат да изкарват хляба си с труда си. Ние казваме, че здрав и работоспособен човек не може да получава социални помощи, след като пазарът на труда търси кадри от професора до чистачката. И това, че заради тази позиция ни обвиняват във фашизъм, мен не ме вълнува – моят род е обвиняван в това от три поколения. Наследниците на онези, които са пращали дядовците ми в лагери, да ме обвиняват във фашизъм, е вероятно начинът, по който те си представят света. За мен връщането към някоя от утопиите – либерална или социалистическа, които превърнаха целия ни живот в експеримент, е лошо нещо. КОД  е консервативна партия, която е за отстояването на нормата и на работещите решения. А дали хората са готови да приемат това, ще видим на изборите.

– Твърдите, че затварянето може да се замени с масово задължително тестване в районите с високи нива на заболеваемост с коронавирус и карантиниране само на хората с положителни проби. Как на практика може да стане това, ще има ли санкции за хората, които не са съгласни да се тестват?

– Разбира се, но първо държавата трябва да каже, че се отказва от спиралата на последователно заключване и отключване. Трябва да има масово тестване там, където има много болни. И да е задължително. Как ще се гарантира това, е предмет на конкретно законодателно решение. Но трябва да се обясни на хората, че това е начинът да не влизаме през 3 месеца в заключване. Днес са ресторантите, утре училищата, после ще е плановият прием в болниците… Това е спирала, която не дава перспектива, унищожава както човешкия дух, така и икономиката. А задължителното тестване означава да се изолират от обществото само заразоносителите, които получават своите болнични, а всички останали ходим на работа, училище или където си искаме. Животът трябва да продължи. А държава, която е само наблюдател на процесите и периодично казва: Ами, трябва да затворим, не е добра държава. Не е и силна държава. Когато в мазето ви нещо капе и всеки ден се засилва, вие не гледате това и не казвате: Днес повече тече, а взимате леген, парцал, правите нещо. Защото, ако само седите  и гледате, както държавата в момента прави с вируса, след 2 седмици ще трябва да сложите табелка: Забранено е влизането в мазето, защото или ще се удавите, или ще ви удари ток. Моделът с масовото тестване, който предлагаме, може би не е удачен за една 80-милионна Германия, там може би техните мерки са си адекватни. Но в една 5-милионна България това е напълно възможно и така ще избегнем заплахата, че след 2 месеца отново ще го докараме до високо ниво на заразата и нов локдаун.

Защо пловдивчани да гласуват за листата на КОД?

– Защото е съставена от смислени хора, всеки със своята ясна и почтена история. Хора, израсли с идеята за дясното и които са останали при дясното тогава, когато много други се разбягаха.

– Какво ще кажете на хората, които харесват КОД, но прилагат практичната логика да не гласуват за партии, чието влизане в парламента не е сигурно?

– Дали КОД ще влезе в следващото Народно събрание парламент, или не, ще видим в началото на април. Но че очертава парламент, който няма да бъде силен, няма да има възможност да се формира ясно идеологически хомогенно мнозинство, което да може да си постави големи цели и да води обществото напред. Хората могат да изберат да подкрепят разпадащите се кули на сегашното статукво, може да счетат, че алтернативата на сегашното статукво е  розовата либерално-социалистическа вълна, която само се чуди как да не изглежда много прегърната преди изборите. Но ние казваме, че сега е моментът да започнем да градим на дясно и на здраво – да сложим един камък, след това още един и да знаем, че вдясно от ГЕРБ има смислена алтернатива. Може би това е бавен процес, но мисля, че си заслужава.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!