Skip to content

Ивайло Спасов, КОД: По-тежките раници не правят учениците по-умни

Време е да отговорим практично на следните въпроси – мои приоритети в образованието:

  1. Как да олекотим раниците на учениците?
  2. Как да направим електронните учебници наистина използваеми?
  3. Докога родителските срещи ще започват от 100 лева?

Почти 7 килограма тежи раницата на 10-годишния ми син. А каква е тежестта на раницата на Вашето дете? Този проблем се коментира от години, но никой не се нагърбва да го реши. Поемам ангажимент пред Вас, защото смятам (не само като политик, но и като родител), че в момента, без значение колко тежки са учебниците, децата не стават нито по-умни, нито по-грамотни функционално. На матурата по литература тази година средният успех на ⅓ от училищата е под “Среден 3”. Учениците трудно правят взаимовръзки и трудно разбират това, което четат.

С тежестта, която слагаме на раменете им, ние по-скоро ги правим клиенти на системата на здравеопазването заради изкривяванията, които се появяват. Нормативно определени са правилата за възрастни при работа с тежести, но към момента такива, защитаващи децата, не са изработени.

Убеден съм, че не съществува пречка учебниците да бъдат отпечатвани на олекотена хартия. Тежката гланцирана хартия трябва да бъде премахната.

Какво ще последва от това? Цената на учебниците ще намалее, а оттам семейният бюджет на хиляди родители ще бъде облекчен. Ще бъдат намалени и разходите за държавния бюджет за учебниците в основното образование. Така ще се създаде възможност икономиите да бъдат насочени към други държавни приоритети. Тази политика ще даде възможност на сливане на помагалата по някои от предметите от 2 в 1 със същата тежест. Новата цена, разбира се, отново ще бъде по-разумна.

Ще кажете, че има електронно четими учебници и не трябва да се занимаваме с тежестта на хартиените. А приемате ли факта, че когато училището ползва учебници на различни издателства, на децата се налага да влизат в няколко различни интернет страници, за да ги достъпват? Всеки един такъв вариант има различен интерфейс и се навигира по различен начин? Считам, че за по-малките деца това е особено трудно.

Тези учебници също така не могат да се четат офлайн, което също е проблем. Не могат да се ползват на устройства тип “електронна книга”, които не увреждат очите на децата. Не съществува и единен стандарт за представяне на съдържанието на учебника в електронен формат.

Именно за нормативното му създаване се ангажирам да работя.

Образованието в България е унижено до нивото на обикновени лобита и търговия с учебници, помагала и поръчки на нискокачествени закуски. И на тази база родителите са тези, от чиито джобове излизат огромни средства за шкафчета, компютри, ремонти и всякакви подобрения на училищната база. Това трябва да спре, а парите на родителите да остават в семейството. Училищата трябва да получават навременно и разумно финансиране, обвързано не само за образованието на децата, но и с необходимостта за подобряване на средата, в която то се провежда.

В КОД защитаваме тезата, че образованието, сигурността и здравеопазването са основните стратегически стълбове, по-които държавата трябва активно да работи. И ако нямаме наистина добре образовани българи, как в бъдеще ще имаме качествено здравеопазване или ще защитаваме ефективно страната си?

Ивайло Спасов е с преференция 103 в листата на КОД в град Пловдив. Притежава диплома по „Публична администрация“. В момента завършва магистърска програма по “Публичен мениджмънт и политики”. Занимава се с администрация и управление на човешки ресурси. Активно работи за намаляването на шума, подобряването на градската среда, достъпно и бързо административно обслужване, прозрачност в управлението, запазване на чистотата на българския език. Семеен, с едно дете.

Подкрепи КОД с номер 11 на изборите на 2 октомври.

Подкрепи Ивайло Спасов с преференция 103 в град Пловдив.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!