Skip to content

Кандидатът за кмет на район „Централен”  Пепа Деведжиева: Администрацията трябва да има по-човешко отношение към гражданите

– Защо един човек, успешно реализирал се в частния бизнес, се захваща с политика и се кандидатира за районен кмет, г-жо Деведжиева?

– Смятам, че когато човек е доказал пред себе си и пред екипа, с който работи, че може да се развива и да надгражда, може да се опита да развива и един район. Кагото си натрупал уменията да ръководиш, можеш да имаш претенции, че ще се справиш и с менажирането на една администрация. Ако не си доказал, че можеш да ръководиш екип, е нарцисизъм да смяташ, че ще се справиш като районен кмет. А аз съм работила с много хора в годините и съм ръководила немалки екипи. В момента в представителството на застрахователната компания, което ръководя, работят 50 души и то върви напред – бизнесът ни се разширява и оборотите ни растат. Това ми дава основание да смятам, че вече имам опит в мениджмънта, и да искам да пренеса наученото в частния бизнес в общинската администрация. Другият ми мотив е убедеността ми, че човек трябва да научава нещо ново всеки ден. Ако всеки следва този принцип, ние ще се развиваме добре като общество. А и съм жена, а у нас, жените, е заложено да обгрижваме и да пазим, така че една жена би била добър стопанин на район „Централен”.

– Но един кмет получава доста по-малко от един ръководител в частната сфера.

– Така е, но не винаги финансовата страна е водеща. В един момент човек чувства,  че трябва да помогне на града, който обича, на района, в който живее. Винаги има какво да се направи по-добре и сега за мен това е по-важното от личната ми финансова реализация. А и моят екип в компанията ще продължи да работи, след мен няма да е потоп.

DSC_5933– Кой е най-големият проблем в начина, по който функционира администрацията на район „Централен”?

– Може би най-лошото е въпиющата и видима и с просто око некомпетентност на администрацията. Основната част от нея е подбрана по партиен принцип, а не по компетентност, освен това администрацията се държи изключително надменно, застанала е над закона. Гражданите, които издържат същата тази администрация с данъците си, не заслужават това. Така че трябва да се направят реални промени – да бъдат назначени компетентни хора, които познават добре различните сфери на дейност на едно кметство и имат уменията и административния опит да променят стила на работа, вместо да се имитира дейност. Трябва да има по-човешко отношение към гражданите, а не с тях да се разговаря от позицията, че от чиновника зависи всичко.

Проблем е и, че районният кмет, макар и избран мажоритарно, е подчинен на кмета на общината и в този смисъл понякога е с вързани ръце. Не на последно място усилията на сегашната администрация са съсредоточени само в абсолютния център на Пловдив, а район „Централен” не е само Главната и „Капана”. В по-отдалечените микрорайони има много какво да се направи – и като урбанизация, и като развитие.  И още нещо – гордеем се, че Пловдив ще бъде Европейска столица на културата през 2019 г., но виждаме ли ясно състоянието на Стария град? Той прилича на заден двор! А Старият Пловдив може да бъде носи толкова много приходи, ако го напълним с туристи с един добър маркетинг и мениджмънт.

P1000716– Не се ли страхувате обаче, че заявката ви за компетентна администрация лесно може да бъде изтълкувана от опонентите ви като закана за чистка? Не е тайна, че чиновниците често гласуват за сегашния кмет, за да не загубят работата си.

– Много далеч съм от мисълта за чистка. За мен няма никакво значение какви са партийните симпатии на един специалист. Ако той е компетентен, има поле да остане и да се развива. Но съм противник на практиката да се търси работа за партийните кадри, без да се отчита какво могат тези хора. Неслучайно в Реформаторския блок толкова много настояваме за конкурсното начало – умееш, знаеш, имаш визия, печелиш конкурс и започваш да работиш. А когато се назначават „наши” хора, това работи не само против града, в един момент то се обръща и срещу партията, която си е позволила този подход.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *