Skip to content

КОД: Докато не се промени подробният устройствен план, всичко около пробива до Водната палата е незаконно

Докато не се промени подробният устройствен план (ПУП) на централната градска част, всичко около пробива до Водната палата е незаконно и ще доведе до големи щети, заявиха от пловдивската организация на партия КОД след днешното обсъждане на проекта на транспортното съоръжение. „На извънредната сесия на Общинския съвет на 26 октомври беше взето решение след 45 дни на местния парламенн да бъде представен цялостен проект в двете му фази. За да стане това, трябва да се промени подробният устройствен план, защото към бъдещото съоръжение се присъединяват зелените площи. А и в стария ПУП и в Общия устройствен план това е територия, отредена за зеленина”, заяви председателят на КОД – Пловдив Пепа Деведжиева. Тя и заместникът й Ивайло Спасов призоваха съветниците да обърнат внимание дали взетото от тях решение ще бъде изпълнено.

На общественото обсъждане Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики представи анализ на трафика по възловото кръстовище на булевардите „Цар Борис Трети“ и „Марица-юг“. „Защо такъв анализ със симулации не беше изготвен от общината още преди да се пристъпи към реализацията на проекта и да бъде представен на пловдивчани?“, попита Пепа Деведжиева. Ивайло Спасов пък акцентира върху липсата на анализ за шума, който предшества и ще се породи след реализацията на проекта, защото в района има учебни заведения.

От КОД подчертаха, че общественото обсъждане е бил насрочено в 10 часа – време, което може би е удобно за администрацията, но не и за гражданите, които са на работа.