Skip to content

КОД: Забавеното правосъдие е липса на правосъдие и случаят „Каназирева“ го доказва

Декларация на пловдивската организация на партия КОД

Сигналът на партия КОД за кампанията, в която областният управител Дани Каназирева злоупотребява със служебното си положение и така получава нерегламентирано отразяване като кандидат за народен представител, както и последвалото тупане на топката между РИК, ЦИК, Административния съд в Пловдив и ВАС, категорично показват как чрез протакане и формални процедури се обезсмисля реалният контрол за законност.

За пореден път се доказва верността на принципа, че забавеното правосъдие всъщност е липса на правосъдие.

От КОД сезирахме РИК 17 на 11 март тази година, като изброихме изявите на Каназирева, която формално е в отпуск, като председател на Областния кризисен щаб, каквато е в качеството си на областен управител. Въпреки че отхвърлиха жалбата, в РИК 17 първо се съгласиха с доводите на КОД, след което обаче незаконосъобразно коригираха мотивите си. Последва обжалване пред ЦИК, където отказаха да разгледат сигнала с мотива за липса на правен интерес на партия КОД, което по същество остави в сила решението на РИК 17.

Внесохме жалба в Административния съд в Пловдив. Произнасянето беше, че този съд не е компетентен да разгледа жалбата и това трябва да направи ВАС. На 1 април 2021 г. тричленен състав на ВАС повдигна спор за подсъдност с мотива, че всъщност жалбата трябва да бъде разгледана от Пловдивския административен съд. По казуса трябва да се произнесе 5-членен състав на ВАС и дори това да се случи днес, ще стане ясно единствено в кой съд жалбата трябва да бъде разгледана по същество.

Така, когато вече има решение, изборите ще са минали. Междувременно областният управител продължи да обикаля в това си качество села и паланки и да „решава“ проблеми с пътища, водопроводи, ваксинации и т. н.

За нас този случай не е вторачване в минаващия всякакви граници стремеж към публични изяви на конкретната личност, а принципна битка за равен старт на всички кандидати в кампанията.

И е повече от ясно, че ако производството беше приключило преди вота с решение в наша полза, това щеше да създаде опасен за властта прецедент, като оттук нататък щяха бъдат възпрепятствани и други управляващи, които искат да се възползват от служебното си положение, да бъдат по медиите от сутрин до вечер, коментирайки важни за хората въпроси от висотата на своя пост.

Затова в КОД работим за силна държава с правила в служба на всеки българин, а не само на малцина избрани.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!