Skip to content

КОД-Пловдив: Проектът за пробива при Водната палата да стане публичен!

Пловдивчани имат право да знаят всички трудности, пред които ще бъдат изправени след реализацията на маниакалното желание на Здравко Димитров за пробив при Водната палата. От КОД последователно алармираме, че този проект ще роди нови проблеми, вместо да реши съществуващите. Скандална е последната изнесена информация, че в новото съоръжение ще бъде разрешен само десният завой, а за да направят ляв, автомобилите ще трябва да обръщат на “някое следващо кръстовище”.

Кое ще е това кръстовище, г-н кмете? Идващите от Панаира, които желаят да продължат по бул. “Марица-юг” в посока район “Източен”, допълнително ще натоварят кръстовището на Чифте баня в намерението си да обърнат. Да не стане така, че там да бъде необходимо изграждането на кръгово движение в бъдеще?

Желаещите за продължат към район “Западен”, но идващи от Тунела, например, ще бъдат принудени да правят обратен на колелото на Панаира и да се връщат по моста или да продължат пътя си по бул. “България”. Това неимоверно удължава пътя на автомобилите, а оттам разхода на гориво и замърсяването на града ни.

“Ето защо от КОД призоваваме техническият проект да бъде публикуван на сайта на общината, а реализацията му в този вид да бъде подложена на публично обсъждане. Гражданите трябва да бъдат максимално информирани, за да изразят отговорно мнение”, заяви Пепа Деведжиева – председател на местната организация на партията.

“Предвид това, че мнозинството от пловдивчани са против този проект, важно ще бъде, ако Община Пловдив предостави анализираните трафични данни, изработи и публично представи за обсъждане проект със симулация на движението при различни условия – спокоен ден, час пик, обилни валежи, дори излизане на Марица от коритото”, допълни заместник-председателят на КОД-Пловдив Ивайло Спасов.

От КОД са убедени, че кметът Здравко Димитров е напълно наясно, че на инат въвлича общината във финансов капан, тъй като Пловдив, от една страна, ще трябва да възстанови сериозна сума заради намесата във вече ремонтирания с евросредства район. От общината могат ли да кажат колко пари ще трябва да връщаме заради пораженията по обновената зона покрай реката? Отделно неяснотата около това, как е образуваната моментната цена от 9 милиона лева на този проект, вероятно ще доведе до неговото допълнително оскъпяване. Това вече се случи с други обекти в Пловдив и е твърде вероятно да се предположи, че и този пробив ще бръкне по-дълбоко в общинския бюджет.