Skip to content

КОД сезира РИК 17 за изявите на кандидата за депутат Дани Каназирева като областен управител

Партия КОД сезира 17-а районна избирателна комисия за продължаващите изяви на водача на листата на ГЕРБ в Пловдивска област Дани Каназирева като областен управител. В жалбата е записано, че тя се възползва от служебното си положение „за осъществяване на допълнително нерегламентирано отразяване на регистриран кандидат за народен представител в качеството му на областен управител в отпуск“.

Листата на ГЕРБ е регистрирана в РИК 17 на 1 март 2021 г. и според разпоредбите на Изборния кодекс и решение на ЦИК Каназирева е трябвало да излезе в отпуск от 2 март, а още на 1 март да издаде заповед кой ще я замества.

Вместо това до медиите е изпратено съобщение, че Каназирева излиза в отпуск от 5 март, а междувременно на в качеството си на областен управител тя е отправила публично приветствие по случай Националния празник на Република България – 3 март, и е взела участие в официалните чествания. „За това свидетелстват изпратените до медиите материали и публикация в сайта на Областната администрация – Пловдив“, пише в сигнала на КОД.

Според жалбата заместникът на Каназирева поема и ръководството на Областния кризисен щаб, чийто председател е областният управител. На 9 март 2021 г. Каназирева публично представя пред представители на медиите решенията на Областния кризисен щаб в Пловдив, взети на заседанието същия ден. „Категорично всички взехме решение, че за настоящия момент няма да се спира плановият прием“, казва тя във видео от изявленията ѝ пред медиите.

Същото се повтаря и след днешното заседание на Областния кризисен щаб. 

С това според партия КОД Каназирева по недвусмислен начин потвърждава, че продължава да участва и упражнява властническите правомощия, присъщи на държавен орган, какъвто е областният управител, който е председател на Областния кризисен щаб, както и че в конкретния случай се възползва и ще продължи да се възползва по време на предизборната кампания от допълнително медийно отразяване по обществено значими теми, особено свързани с пандемията, нарушавайки принципа на равното явяване и състезание на избори на всички кандидати.