Skip to content

Мерките на общината поставят заведенията на 2 скорости

Позиция на бившия общински съветник и учредител на партия КОД Пепа Деведжиева

Мерките на Община Пловдив в помощ на бизнеса поставят заведенията на 2 скорости и в крайно неравнопоставено положение. Ресторантите и кафенетата, които са в общински помещения, или изобщо няма да плащат наем за времето на извънредното положение, или ще плащат наполовина, ако са предлагали храна за дома или офиса. Но собствениците им и без това плащат наеми, драстично по-ниски от пазарните, защото, каквито и търгове да се правят, цените на общината остават далеч под тези на частните имоти. И сега собствениците на тези заведения ще получат и тази привилегия. А наемателите на частни помещения? Те остават в крайно неконкурентна ситуация. Общината не може да влияе на частния пазар, но не би следвало да вреди на пазарната среда с такива мерки. Получава се, че общината е майка за едни и мащеха за други.

Същото е и с отсрочването на наемите за рекламните съоръжения, това е лобистко предложение.

При това всичко се случва на фона на актуализацията на бюджета, мотивирана с намалелите приходи заради извънредното положение. Хем няма пари, хем се правят отстъпки на различни видове бизнес.

За да се спестят разходи, може да се направят съкращения в администрацията или поне да бъдат намалени заплатите на чиновниците. Всъщност те какво точно свършиха в последните 2 месеца? А не да се отлага изплащането на Чомаковия заем, който трябваше да приключи т. г. Аргументът, че новият заем, който се планира, ще бъде с дълъг гратисен период и в това време ще бъдат погасени старите кредити, не е напълно състоятелен, защото в гратисния период се плащат лихви, не се дължи само главница. Така че вноските няма да бъдат ниски.

Всички антикризисни мерки са алогични и доста популистки. 

ReplyReply allForward

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *