Skip to content

Ниската заплата на кмета на Пловдив е популизъм

Отказът на кмета на Пловдив Иван Тотев да си вдигне заплатата е чист популизъм. Той получава 1500 лв. от 8 години и настояването му да продължи да взима толкова е предизборен ход, само че не знам кой ще му повярва. Не може кмет, който разпределя бюджет от 342 млн. лв., да получава 1500 лв. Това е смешно. Затова днес направих предложение заплатата на кмета да бъде увеличена.

От заплатата на кмета зависят възнагражденията на председателя на Общинския съвет, омбудсмана и съветниците. Но редно ли е да се очаква от хора, които взимат важни за града решения, да бъдат с по-ниски заплати от ръководителите на различни звена в общинската администрация? Това поведение „Аз не съм тук за една заплата“ само провокира гражданите да коментират, че в местната власт не се държи на възнагражденията, защото има много други начини да се печелят пари от участието в управлението.

По-нормалният вариант е да се получават добри заплати и да се пресекат всички източници на корупция. Защото няма уважаващ себе си специалист, който да работи и да носи отговорност за заплата от 1000 лв.

Има нещо порочно в това заплатата на кмета да определят съветниците, защото техните възнаграждения зависят от нея, но така е написано в закона. Така че за решаването на въпроса са нужни законодателни промени.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *