Skip to content

От партия КОД предлагат да отпаднат безплатните служебни паркоместа за бюджетните организации

Предложение да отпадне безплатният служебен абонамент за паркоместа за бюджетните организации внесоха в Общинския съвет на Пловдив от партия КОД. Повод за това е намерението на Община Пловдив да предостави 18-19 от местата за коли, използвани от живеещите на бул. “България” 29-35, за паркиране на личните автомобили на служителите на Трето районно управление на полицията. „Гражданите негодуват, че полицейските служители ще имат привилегии да ползват паркинга пред жилищата им, дори само в работно време. Тези привилегии пораждат допълнително напрежение към институциите, които би трябвало да съсредоточават усилията си в преодоляването на ниското гражданско доверие”, аргументират се ръководителите на пловдивската организация на КОД Пепа Деведжиева и Ивайло Спасов. Според тях създаването на условия служители да паркират личните си автомобили в близост до която и да е институция безплатно  води до увеличаването на броя на колите в града, вместо да стимулира ползването на градския транспорт на Пловдив. Вместо правото на безплатно паркиране, бюджетните структури биха могли да предоставят на служителите си преференциални карти за пътуване в градския транспорт, смятат в КОД.

Затова и предлагат  да бъде отменен чл. 16а от Наредбата за организацията на движението и паркирането на територията на община Пловдив, който гласи:  „За подобряване на сигурността на сградите на държавни институции, ведомства, общини и други организации на бюджетна издръжка или сдружения с идеална цел при необходимост и при възможност се отреждат служебни паркоместа. Същите се разрешават по ред, определен от кмета на общината, и се предоставят за безвъзмездно ползване.”

От КОД посочват като пример Столичната община, в чиято наредба възможността за безплатни служебни паркоместа за бюджетните организации  е отменена в края на октомври.