Skip to content

Партия КОД внесе сигнал в прокуратурата за пробива под Водната палата

Сигнал за евентуално извършено престъпление при започналата реализация на пробива под Водната палата внесе в прокуратурата зам.-председателят на  партия КОД – Пловдив, Ивайло Спасов. „За пореден път община Пловдив започва строителство на обект, който не е минал на обществено обсъждане, засяга и унищожава зелени площи, ползват се европейски средства за проекти, които не са одобрени от обществеността на града и има голяма вероятност да доведат до глоби и санкции по вече изпълнени европейски проекти, както и последващо неуточнено като размер допълнително финансиране от общинския бюджет“, се казва в него.

От КОД припомнят, че в района вече е реализиран проект за облагородяването му, заплатен с европейски средства, и има официално становище на Министерството на регионалното развитие, че ако при изграждането на пробива бъде увредено част от построеното, община Пловдив ще трябва да върне парите. А в зоната се предвижда изсичането на дървета, разрушаване на паркоместа и др.

„Бюджетът на община Пловдив по време на изпълнение на проекта може да бъде значително ощетен при оскъпяването му, тъй като настоящото ръководство не се вслушва в изказаните мнения на експерти не само по целесъобразността, но и по рисковете, които крие неговото изграждане“, се твърди още в сигнала.

Затова и в КОД смятат, че „липсата на обществено обсъждане за този конкретен проект, който засяга съществено транспортната инфраструктура, финансирането, възможната допълнителна вреда за общинския бюджет в неуточнен размер и вероятността от санкции по вече изпълнен европейски проект, е възможно да реализират състава на престъпление срещу стопанството от длъжностни лица“, и настояват прокуратурата да извърши проверка.