Skip to content

Партия КОД: Разширяването на кръга на хората с право на ведомствено жилище е лява политика

Разширяването на кръга на хората с право на ведомствено жилище е лява политика. Това заявяват от пловдивската организация на партия КОД, след като на сайта на общината беше публикуван проект за промяна на Наредбата за общинските жилища, която предполага във ведомствени имоти да бъдат настанявани и ръководителите на общинските търговски дружества. „Пловдив е десен град и сегашното му управление също претендира да е дясно, но не за първи път предлага леви мерки. Търговските дружества на общината са предимно болници и ДКЦ-та и вместо управителите им да подлежат на социално подпомагане с отпускането на ведомствен апартамент, е по-добре възнагражденията им да бъдат обвързани с финансовите резултати и ако те са добри, ръководителите ще имат доходи, позволяващи им да решат жилищния си проблем“, коментира председателката на КОД – Пловдив, Пепа Деведжиева.

От партията посочват и друг проблем – условие човек да получи общинско жилище е и да няма собственост на територията на Пловдив и да не е извършвал разпоредителни сделки с имоти в града в последните 3 години, но това лесно може да бъде избегнато, ако даден имот се води на фирма, а не на частно лице. „Малко е странно да се избират за мениджъри хора, които не са успели да си купят едно жилище. Още повече – когато става дума за хора с добри професии, каквито са лекарите“, заявява Деведжиева. Според Ивайло Спасов от КОД с такива предложения се създава усещането, че става дума за обслужването на интересите на конкретен човек, а не за реално обмислено и качествено формулирано нормотворчество в полза на града.

„В проекта на наредбата, както и в оценката на въздействието на промените, няма нито един сериозен аргумент, който да задължава Общинския съвет да приеме точно тези изменения. Не е посочено и дали в други общини вече съществува такава практика. В Столична община например такива привлегии няма. Установихме, че възможностите там са сведени единствено до служители в администрацията по трудово или служебно правоотношение. В нашата наредба обаче има текст, който веднъж вече е разширил обхвата и дава правото на ведомствено жилище дори на хора на изборни длъжности. Дали е нормално кмет или общински съветник да кандидатства за ведомствено жилище? Ние смятаме, че този текст също трябва да отпадне“, казва Спасов.

От партия КОД са категорични, че предлаганите промени в момент, в който десетки хора чакат за жилище от фонд „Резервен“ – за пострадали от бедствия и аварии, да се намалява жилищният фонд на общината в полза на ръководителите на търговски дружества, е крайно неуместно.

Партия КОД, която е част от коалиция „Национално обединение на десницата“ заедно с „Републиканци за България“ (с №7 в бюлетината ), е за силно политическо лидерство, което да води града в ясна посока с постижими цели, а не обслужва неясни интереси.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!