Skip to content

Партия КОД: Толкова голям заем се тегли само при стратегически план за ползите за трафика

Позиция на пловдивската организация на КОД след общественото обсъждане на намерението Община Пловдив да вземе нов дълг

Голям заем от над 113 млн. лв., какъвто Община Пловдив планира за инфраструктурни обекти, се тегли само при наличието на ясен стратегически план за ползите за трафика – как точно движението ще се разтовари при изграждането на една или друга пътна връзка. А нищо такова не видяхме на проведеното снощи обществено обсъждане.

Предложените обекти, за които се търси финансиране, са безспорно необходими, но при толкова голям заем е нужна информация за общата картина на нещата, а не решения на парче. Администрацията не беше подготвена да обясни как точно новият мост над Марица или пробивът под Водната палата ще разтоварят трафика. Не чухме смислено обяснение и защо по плановете на предишния екип на Община Пловдив новият мост над Марица трябваше да струва около 15 млн. лв., а в проекта за заем този обект фигурира с цена от 30 млн. лв. Или как ще бъде решен проблемът с високите подпочвени води за евентуалния пробив под Водната палата.

За основната част от обектите цените са индикативни. Ясно е, че за точни количествено-стойностни сметки трябва да има проект, но само една бюджетна структура борави с индикативни оферти на принципа „няколко милиона нагоре – няколко милиона надолу“. Една частна фирма планира така своите инвестиции, че от индикативната оферта до реалната цена да има разлика не повече от 10%. Това очакваме и от Община Пловдив, защото иначе може да се окаже, че планираните 9 млн. лв. за пробива под Водната палата може да станат 29 млн. лв., примерно, заради високите подпочвени води.

Градът за хората предполага добри възможности за ползването на градския транспорт. Предвид сериозния ръст на строителството, водещ до увеличаване броя на автомобилите в града, този подход е ефективна стратегия за намаляване на трафика. Такава визия обаче не беше застъпена в предложенията. Когато безобразното състояние на съществуващата инфраструктура в зоната между бул. „Марица-север“ и „Рогошко шосе“, например, е принудила стотици служители от години да ходят на работа с автомобили поради невъзможност линия 27 да премине по т. нар. улица, общината би трябвало да постави като приоритет решаването на този проблем.

Постоянните наднормени нива на шума в града ни, причинени предимно от автомобилния трафик, продължават да бъдат неглижирани. Създаването на нови транспортни връзки ще доведе до повече шум, а мерки срещу неговото ограничаване не са заложени на ниво проектни предложения, нито са остойностени.

По всичко личи, че когато един кмет тегли заем, а вноските ще се погасяват от следващия мандат нататък, се мисли не в детайли, и изглежда, че целта е сега да се вземат парите, а после пловдивчани да се оправят.

Затова в партия КОД настояваме за стратегически  план за развитието на града с детайлен анализ за ползите от всички планирани обекти, преди да се вземе решението за нов дълг.