Skip to content

Партия КОД: Ще стане ли дигитализацията новата дойна крава на бюджета?

Дигитализацията на административните услуги може да се превърне в новата дойна крава за бюджета чрез ненужни разходи за нереформирани процеси. Това предупреждават кандидатите за народни представители от КОД Пловдив – ИТ специалистът Николай Ганев и администраторът Ивайло Спасов.

Оптимизиране на администрацията спрямо стратегическите цели и одобрени политики, а не ударни политически съкращения е правилният път на административната реформа. Това обаче може да стане с внимателен анализ на нуждите от конкретни специалисти при реализирането на електронните услуги, заявява Ивайло Спасов.

За дигитализация се говори много, но тя също има цена – поддръжката на информационната инфраструктура, чрез която се осигурява дадена електронна услуга. Постоянното повишаване на възнагражденията в ИТ сектора пряко влияе върху цените на услугите на компаниите. Ето защо не трябва да бъде допускано бюджетът да се натоварва с поддръжка на дигитализирани, но нереформирани процеси, допълва Николай Ганев.

Ако преди време се говореше за обръчи от фирми, то трябва да бъдем много внимателни и с обръчите от ИТ фирми около определени политически формации. Виждаме сериозните инвестиции (дарения), които се правят в някои партии, а това е възможно да бъде е свързано с вече дадени политически обещания, предупреждават от КОД-Пловдив.

Според Николай Ганев липсва цялостна концепция за електронното управление на страната, което ще доведе до създаване на множество дублиращи се услуги с много висока цена за създаване и невъзможност за поддържане като единни решения, предоставяни от държавната администрация.

Въвеждането на повече електронни услуги е важно, но при пълната прозрачност, доказана необходимост и оправдани бюджетни разходи.

На изборите на 2 април подкрепете КОД с номер 11.

Ивайло Спасов с преференция 102 в Пловдив и Пазарджик е зам.-председател на КОД – Пловдив. Завършил е “Публична администрация“. Занимава се с администрация и управление на човешки ресурси. Активно работи за намаляването на шума, подобряването на градската среда, достъпно и бързо административно обслужване.

Николай Ганев е с преференция 103 в Пловдив град и 105 – в Пловдив област. Магистър по финанси. IT специалист с над 20 години стаж. Притежава международни патенти в областта на електрониката, автоматизацията и автомобилната индустрия.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!