Skip to content

Пепа Деведжиева: Бизнесът иска свобода и сигурност и ако ги има, сам ще се оправи

Пепа Деведжиева е водач на листата на партия КОД в Пловдив. Тя е от учредителите на политическата формация с лидер д-р Петър Москов. Има частен бизнес в сферата на застраховането, в която работи от над 20 години.

  • Защо пловдивчани за гласуват за партия КОД на 4 април, г-жо Деведжиева?
  • Защото това е единственото смислено дясно сред всички политически сили, които претендират, че са десница. Струва си да се гласува за КОД, защото ние сме за връщането към ценностите, с които десницата беше създадена преди 32 години – ценности, на които след това десните партии изневериха. Сегашната градската десница все повече залита към либералното, което е център-ляво, а не дясно. А КОД е смислена консервативна партия.
  • Колко обаче хората са готови да приемат идеята на КОД за общество, в което всеки има не само права, но и отговорности? 
  • Хората трябва да приемат, че всички ние имаме и отговорности, защото общество, в което човек не носи отговорност за своите действия, а чака някой нещо да му даде, е комунистическо и тоталитарно. Ние сме живели в такова обществото – държавата твърдеше, че ни дава, но всъщност ни лъжеше, безплатен обяд няма.
  • Като човек от бизнеса кое бихте отличили като най-важно в икономическата философия на КОД?
  • Ние сме за равен старт на всички и оттам нататък всеки показва на какво е способен – дали днес ще изработи 5 лв., утре – 50, а вдругиден – 500, прилагайки своите умения да развива и да надгражда в това, с което се е заел. Един отговорен и честен към себе си бизнес не може да очаква държавата да му помага. Бизнесът  иска само свобода и правила и ако ги има, той ще може да се развива, да вдига заплатите на служителите и т. н. Но ако държавата не дава сигурност, бизнесът не може да функционира нормално, затова у нас няма чуждестранни инвестиции. Човекът на бизнеса не трябва да мисли с какъв акъл се е събудил някой служител на администрацията, как ще разтълкува нормативната уредба и дали ще може да се сдобие с нужния му документ. Това е пълна анархия. Бизнесът иска правила, човек да знае, че започвайки някаква дейност, ще трябва да извърви стъпките от едно до десет и какъв ще е резултатът от всяка от тях – регистрация, разрешителни и всичко останало до плащането на данъците. Сега държавата раздава помощи на бизнеса – много моля, това са нашите пари и някой питал ли ни е дали сме съгласни? Бизнесът иска свобода и сигурност и ако ги има, сам ще се оправи.
  • Впрочем от правила има нужда не само бизнесът, а всяка сфера на обществото. Вие минахте през боледуване от ковид, човек от вашата листа загуби битката с вируса, как преценявате мерките на правителството срещу кризата?
  • Държавата въобще не се справя с кризата, защото върви след събитията, вместо да ги пресреща. Затова се движим от едно затваряне към друго. Когато се знае, че идва нова вълна на вируса, тя трябва да бъде пресрещната, иначе те удря като цунами. Ние сме за масово задължително тестване и карантиране само на заразените, а всички останали да работят и живеят нормално. Иначе бизнесът закъсва и хората остават без доходи. Другото е, че както казва д-р Петър Москов, с вируса се борят далеч не всички болници в държавата, затова и натискът върху някои здравни заведения е огромен. Що за държава е тази, която не може да впрегне целия ресурс на здравната система в такава епидемия?
  • Колко смелост трябва да има един политик, за да каже че държавата не дължи интеграция никому, освен на хората с увреждания, и че неграмотните не трябва да имат правото да гласуват, а семейството е само между мъж и жена?
  • Аз не смятам че това е смелост, това е разсъдливост. Само грамотният човек може са осмисля и анализира и да взима добри решения. Ние живеем във времена на тежко политическо лицемерие и в КОД не се страхуваме да наречем нещата с истинските им имена – да, неграмотните не трябва да имат равни избирателни права с образованите, а семейството е съюз между мъж и жена – така е било, откакто свят светува.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!