Skip to content

Пепа Деведжиева: Всеки значим проект на Пловдив трябва да се обсъжда с хората, иначе ще харчим излишни пари като за пробива до Водната палата

Позиция на водача на листата на КОД в Пловдив

Отиващият си мандат показа категорично, че всеки инфраструктурен и значим проект за Пловдив трябва да се обсъжда с хората, иначе пак ще се стигне до харченето на излишни средства от бюджета заради спрени с протести обекти като пробива до Водната палата От КОД първи поставихме въпроса как тази пътна връзка не само няма да разтовари трафика, а ще го блокира и накрая строителството беше спряно, но това коства пари на всички пловдивчани.

Затова настояваме в бъдеще за пълна прозрачност и хората да бъдат запознати с намеренията на общината, но аргументирано. При представянето на всеки проект трябва да има анализ на ползите от него, при това – направен от специалисти. Нормално е общината д се допитва до външни експерти, няма хора, които да разбират от всичко, не само в администрацията на Пловдив, никъде няма. Практиката да се строи на инженеринг е законна, но тя е начин да бъде заобиколено общественото мнение, защото една и съща фирма проектира и изпълнява обекта и така хората не са наясно какво точно ще се прави. Трябва да има обществено обсъждане, когато идейният проект е готов, и на хората да бъде обяснено какво точно ще се строи, каква ще е ползата от него и приблизително колко ще струва. Точната цена става ясна от техническия проект, но и в идейна фаза може да се направят приблизителни разчети.

Има порочни практики и в процедурите по обществени поръчки, в които водещ критерий често е най-ниската цена. Това обаче невинаги е гаранция за високо качество. Трябва да се затегне и контролът – в последните години сме свидетели на много строителни обекти, чието изграждане е извън всякакви срокове. Емблематичен е примерът с ул. „Даме Груев“, чиято първа копка беше направена през декември 2021 г. Тези дни от общината обявиха, че предстои асфалтирането й. Ще видим дали това ще се случи, но има ли санкции по договора със строителя, който 2 години работи по една отсечка, която няма и километър?

В последните 4 години Пловдив заприлича на град след бомбардировка, но няма нито една глоба за  забавените строителни обекти. На това трябва да се сложи край.

Пепа Деведжиева е под №1 в листата на КОД за общински съветници на Пловдив, №22 в бюлетината, преференция 101.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!