Skip to content

Пепа Деведжиева за бюджета: И на 60, на кмета спортист превъртанията не са му чужди

Позиция на лидера на партия КОД в Пловдив

Проектът за бюджет на Пловдив за 2023 г. е в сферата на фантастиката и очаквам да бъде прекроен и намален до 80% от предложеното. Рамката е 655 млн. лв., което е двойно увеличение за 4 години, но е странно как управленският екип се кани да похарчи пари, които липсват? Нито Славчо Атанасов, нито пък Иван Тотев са си позволявали да правят такива гимнастически съчетания, но явно на кмета спорист, и на 60 години, превъртанията не са му чужди.

Само за заплати се кани да похарчи 234 109 143 лв. – за служители, наети по трудово-правни отношения; за издръжка – 140 млн. лв. за субсидии – 32 млн. лв. И това на фона на обещанията да бъдат направени съкращения, което не само не се случи, а числеността на хората, чиито заплати идват от бюджета, е набъбнала до 11 000 души.

От отчета за първите седем месеца на годината става ясно, че е събрана сумата от 293 млн. лв. А това означава, че за останалите за 5 месеца трябва да се събират по 72 млн. лв. Тук е важно да се каже, че през последните три години от собствени приходи в местната хазна са постъпвали 174 млн. лв., а за 2023-а са планирани 242 млн. лв., което е нереален ръст. За първите седем месеца са събрани 117 млн. лв., а за оставащите пет трябва да постъпят 125 млн. лв. Не зная този кмет и финансистът му себе си ли лъжат, общинските съветници ли, или целия град?

Впечатляващо е, че планират да продадат общински имоти и земя за 15 мнл. мв., макар да е съмнително има ли нещо, което още да не са изтъргували. И понеже общината се превърна последните 4 години в най-голямата агенция за недвижими имоти, са планирали приходи от данъка върху сделките в размер на 44 млн. лв., а от такси – 80 млн. лв.

Записали са още, че ще съберат и 10 млн. лв. от глоби – явно ще си играем на сражари и апаши и ще пълним общинската хазна, но най-напред трябва да се види дали не заслужават санкции и в самия управленски екип.

За капиталови разходи са планирали 243 684 163 млн. лв, при изпълнение за първите 7 месеца от скромните 66 млн. лв.

Бюджетът е напълно нереален и призовавам общинските съветници доста трезво да погледнат цифрите и да анализират това, което те им показват, и да не приемат такива разчети. Вярно е, че най-лошият бюджет е неприетият, но в случая става дума за откровено измислени цифри. Ако бюджетът бъде приет в този му вид, за трите месеца, които остават на това управление, ще видим схеми със страшни последици за Пловдив.

Предстои да видим има ли мъдри хора в Общинския съвет.