Skip to content

Пепа Деведжиева: Раздаването на пари на калпак е комунистическа политика

В КОД ще търсим за обединение десните хора, а не партиите, които бяха в коалиция с БСП

  • Идва тежка зима – и за хората, и за бизнеса. Адекватни ли са мерките в подкрепа на хората?
  • Не, разбира се. Първо, не е нормално да се раздават пари на калпак, а именно това се прави в момента. Не всички са еднакво нуждаещи се и да се изплащат едни и същи помощи, е крайно популистки начин да се харчат данъците, които плащат фирмите и хората. Това е откровено комунистическа политика – на всички да се раздава поравно. Не само сред гражданите има хора, които са материално добре, и сред фирмите има такива, които се оказаха много печеливши в поредицата от кризи. Но при растящите цени на енергоносителите и консумативите има и сектори от бизнеса, които едва покриват разходите си, и това ги прави неконкурентоспособни на световния пазар, а на вътрешния потреблението се свива, защото на хората не им стигат парите. Ако у нас политиците не знаят как се действа в криза, има водещи световни икономики, чийто опит може да бъде проучен.
  • Какви идеи в тази сфери има партия КОД?
  • Ние настояваме да се осигури дългосрочност, перспективност, законност и предсказуемост. Равенството не е да дадеш еднакво на всички, а да осигуриш на всички равен старт, всички да сме равни пред закона. Разбира се, има хора и бизнеси, които трябва да бъдат подпомагани, но те трябва да бъдат подбрани по ясно разписани критерии, за да няма съмнения за „наши“ и „ваши“.
  • Левичарското мислене се оказа нещо, удивително устойчиво у нас, живо е и 33 години след промените и е характерно и за млади хора. На какво се дължи това според вас?
  • Много е лесно държавата да се грижи за теб и ти само да консумираш. Дясната политика предполага човек да зависи само от себе си – от своите качества, работоспособност и отговорност, а намесата на държавата да се сведе само да осигуряването на правила за развитие на отделния човек и бизнеса и после да контролира тяхното спазване. Естествено хората в неравностойно положение трябва да бъдат подпомагани, но със сегашното раздаване на пари на калпак държавата става най-големият регулатор, а не бива да е така. Слага се таван на цените, а пазарният механизъм е съвсем друг – основан е на конкурентност и който не успее да издържи, ще трябва да се преориентира. А сега държавата изкривява мисленето и на младите хора, като ги кара да мислят, че тя е майка, която ще дава на всички. Това няма да доведе до нищо добро.
  • В КОД говорите за голямо дясно обединение, но колко възможно е това? Т. нар. градска десница доста охотно се коалира с БСП в 47-ото народно събрание.
  • КОД е истинска дясна партия и ние призоваваме за такова обединение, макар да знаем, че пътят ще бъде дълъг. Но ще продължаваме да търсим десните хора, не партиите, които казват, че е важно БСП да влезе в парламента, за да има с кого да се коалират. За мен това не са десни партии. Затова ще търсим хората с дясно мислене, те трябва да решат дали партиите, за които са гласували досега, са десни, щом подкрепят левия президент. Четворната коалиция в предишния парламент беше дело на партийните администрации, договорили се някъде за нещо, без да питат гласоподавателите си.

Пепа Деведжиева е под №2 в листата на партия КОД в Пловдив и областта. Преференция 102.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!