Skip to content

Пепа Деведжиева: Ръкопляскахме на лекарите, а сега ги подлагаме на истински терор, защото не се ваксинираме

  • От какво се вълнуват хората, с които се срещате в тази трета за годината предизборна кампания, и то в разгара на ковид кризата, г-жо Деведжиева?
  • Хората са много стресирани и изморени от ковид епидемията и търсят политическа сила, която да им обещае бързо връщане към нормалния живот. Водят се от емоцията и се страхувам, че може отново да се подлъжат по популисти, които говорят това, което хората очакват да чуят. Дори икономическите проблеми, инфлацията и ръстът на цените нагоре, фактът, че децата не могат да учат нормално, са на заден план. Хората си искат предишния начин на живот, при това бързо, което не може да се случи. Пандемията е в целия свят и виждаме, че дори в страните, в които са много напред с ваксинацията, още има ограничения.
  • Решението, което Националното обединение на десницата предлага, е масирана информационна кампания за ваксините и някакъв срок, до който всеки да може да вземе решение. След това хората, които не са  ваксинирани и не могат да докажат преболедуване с документ, си носят отговорността за взетото решение и търпят съответните рестрикции. При толкова много антиваксъри не се ли страхувате, че ще загубите от такава твърда позиция?
  • Всеки има глава на раменете си и взима своите решения. После трябва да си носи кръста. Не може заради тези, които ни промиват мозъците, че това е обикновено грипче, всички да стоим затворени и животът да загуби всякаква нормалност.  Взимаш решението да не се ваксинираш и си носиш последствията. Ще кажа нещо, което е доста непопулярно, но е факт – здравната система у нас е солидарна и не може все едни и същи хора да плащат данъци и осигуровки и когато някой, който е говорил, че такова заболяване няма, отива да се лекува с парите на всички, даже да пита къде са лекарите и защо ги няма. Не е ли лицемерно, меко казано?
  • В Националното обединение на десницата говорите за масова разяснителна кампания за ваксините, но не е ли късно, хората вече не вярват на нищо? И ако лично вие трябва да убедите някой да се ваксинира, какво ще му кажете?
  • Бих казала, че човек трябва да се ваксинира и да се моли, защото заболяването е страшно. Цялото ми семейство мина през него и въпреки това вече всички сме ваксинирани. Докато близките ми боледуваха, видях какъв е ужас е. В началото на епидемията ръкопляскахме на лекарите, а сега ги подлагаме на истински терор, защото не правим нищо, за да избегнем вируса, а  после чакаме от тях чудеса. Защото, когато някой антиваксър се разболее, той не търси съмишлениците си, а отива при лекарите. Просто не разбирам как точно в тази страшна пандемия изчезна инстинктът за самосъхранение на  много хора, най-нормалният човешки инстинкт. Тази епидемия показа  и колко сме разделени като общество, ние просто не можем да бъдем заедно – дори когато става дума за нашето оцеляване.  А никой няма да ни помогне, ние трябва като общество да се изправим срещу епидемията. И не очаквам нищо добро, утре никъде няма да ни пускат българите в Европа, защото се прочухме с фалшивите зелени сертификати, и няма да вярват и на хората с истински. Това ли искаме?
  • Защо в неделя хората да гласуват с №7 в бюлетината?
  • Защото всичко, което в Консервативното обединение на десницата говорим от 1 година, се случва и е време да се чуе един разумен глас. В началото на кризата говорехме за масово тестване, което би позволило здравите да работят и да се изолират само заразените. Това не стана и бяхме затворени всички и сега много хора признават, че нашия модел е бил добър. Не само за здравната криза, а за целия обществен живот ние сме за правила, които да се спазват, и всеки да носи отговорност за решенията, които е взел. И ако бяхме чути по-рано, нямаше да бъдем в чак толкова тежка криза.

Пепа Деведжиева е водач на пловдивската листа на Националното обединение на десницата (КОД и „Републиканци за България“) с №7 в бюлетината.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!