Skip to content

Ходим по тънък лед със забраната на бурките

Няма да подкрепя така формулираното предложение на Патриотичния фронт, касаещо забрана на употребата на религиозни символи в Пловдив, по много причини, най-главната от които е, че то е направено, без да се отчита колко тънък е ледът, по който стъпваме по този въпрос.

Патриотичният фронт и ДПС все повече заприличват на скачени съдове. Зад цялата активност на Патриотите прозира желанието да бъде консолидиран националистическият вот, който сега се разпилява между „Атака” и Патриотичния фронт. Но това се прави, без да се обръща внимание на сериозността на този проблем и като се елиминира фактът, че това ще мобилизира електората на ДПС.

Изначално ми се вижда неуместно всеки Общински съвет да взима решение за подобни ограничения, щом в Народното събрание е внесен такъв законопроект – отново от Патриотичния фронт. Ако той бъде приет, забрани така или иначе ще има и тогава общинските съвети може да приемат съответните наредби, ако преценят, че от това има нужда.  А ако без национална законодателна рамка всеки Общински съвет решава този въпрос сам за себе си, на едни места ще има забрани, на други – не. Това създава предпоставки за вътрешна миграция – трябва ли да започне преселение на мюсюлмански общности към общини, в които няма забрана за религиозно облекло?

Конкретно за Пловдив забраната за носене на религиозно облекло не е формулирана  прецизно и се говори за аксесоари, покриващи лицето, и религиозни символи, които са в разрез с морала и традициите. Едно бижу кръст или забрадките на нашите баби попадат ли в обхвата на тази забрана? А може би ще бъдат забранени шапките и шаловете през зимата, които също скриват лицето? Единствено мога да подкрепя забрана на носене на бурки, но при точни разяснения какво е “бурка” – въпрос, по който се изказа и Министерството на образованието, като забрани носенето на такова облекло в учебните заведения. Всичко останало е излишен популизъм и още по-лошо – провокация към мирния етнос.

Такова неясно предложение е много лош пиар и нагнетява напрежение, разделяйки хората. А и не виждам защо местните власти трябва да решават този проблем, като има национални служби за сигурност, чиято задача е именно предотвратяването на етнически конфликти още с появата на първите признаци. Би било прекрасно в Патриотичния фронт да намерят подходящата форма в Народното събрание и да отправят питане към службите те какво правят, за да гарантират спокойствието и мира и да възпират действителното навлизане на мигранти, сред които е възможно да има и радикално настроени мюсюлмани.

През 2019 г. Пловдив ще бъде Европейска столица на културата и тогава тук ще дойдат туристи от цял свят. Ще ги разделяме ли по религиозен признак и така да предизвикаме световен скандал?

И един поглед назад в историята – Франция прие подобни ограничения и мюсюлманите там решиха, че това не е тяхната държава. Така Франция настрои тези хора срещу себе си и всички знаем какво последва през ноември м. г.

Така че не бива да заиграваме с етническия мир, за да извличаме политически дивиденти. Ако предложението остане в този си вид, ще се въздържа при гласуването.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *