Skip to content

Деведжиева: Обещанията на БСП ме карат да се чувствам като Алиса в Страната на чудесата

–        Как се вписва Реформаторският блок в това предизборно надцакване с обещания за все по-високи заплати и пенсии, г-жо Деведжиева?

–        Чак е комично, партиите се държат, все едно са на публичен търг и започва наддаването. А всъщност става дума за откровено лобиране за високи заплати на бюджетните служители. Защото политиците не могат да определят какви заплати ще предложат на служителите си предприемачите в частния сектор. А да се пропагандира обезпечаването на държавните служители с високи възнаграждения не е в унисон с дясната политика. Реформаторският блок предлагаме да се наблегне на икономическото развитие  на страната, за да има растеж. Така ще се увеличи покупателната способност и от там по естествен път може да дойде нарастването на доходите в частната сфера Но за да се случи всичко това, са нужни много сериозни реформи, направени от десни полиците, за да се облекчи дребният и средният бизнес. Той осигурява най-голямата заетост, но голяма част от него е в сивата икономика. Това възпрепятства развитието и плащането на данъци и е голям бич за конкурентоспособността.

–        Кои се реалните мерки в програмата на блока, които ще дадат глътка въздух на бизнеса?

–        Много са и са взаимосвързани, нещо като принципа на доминото. Ние предлагаме облекчаване на лицензионните режими. Непрекъснато се въвеждат нови и нови режими и ние настояваме, ако ще се прилага някакъв нов, това да става за сметка на отпадането на други два. Защото сега бизнесът често е жертва на противоречащи си изисквания и хората се чудят кое всъщност е правилното. Друга стъпка е да отпадне необходимостта от непрекъснато внасяне на отчети и баланси в различни институции, защото зад това стои събирането на такси. А става дума за информация, която държавата може да си набави сама. Ще дам пример – всяка година, след като бизнесът подаде данъчните си декларации, същите тези отчети и баланси трябва да ги внесе и в Търговския регистър. Питам: Защо? Има данъчни служби, които вече разполагат с тази информация. На всичкото отгоре след подаването на документите и в Търговския регистър качването на данните в сайта се бави поне 2 години. Какъв е смисълът на всичко това, освен прибирането на пари?

Мярка в посока изсветляването на бизнеса е и въвеждането на почасовото работно време. Защото, ако ти не можеш да си позволиш да наемеш един работник за 8 часа, но имаш нужда от него, той може да работи почасово и това да е обявено официално. Има още много неща, които са реални крачки. Защо примерно първите 3 дни от болничните се плащат от работодателя? Нали служителят си плаща осигуровките в НОИ? Защо трябва да се натоварва бизнесът, като най-масовите болнични са именно по 3 дни?

–        А какво планирате за спорния данък уикенд?

–        Той не е добре измислен и вкарва хората в една ужасна бумащина. Има много видове частен бизнес, който работи и в събота,  и в неделя. И как се определя тогава дали една кола се ползва за лични или за служебни цели? Този данък трябва да се прецизира.

–        А защо Реформаторите предлагат да се вдигне прагът за регистрация по ДДС от 50 000 на 200 000 лв.?

–        Защото, ако се вдигне този праг, в бизнеса ще останат около 1 млрд. лв. ресурс, с който той може свободно да оперира. А не, както е сега, да чака за възстановяването на ДДС. Но при и при големия бизнес трябва да се съкрати срокът за възстановяване на данъчния кредит.

–        А не носи ли известен риск за бюджета предложението на Реформаторския блок ДДС да бъде намален на 18%?

–        Става дума за постепенно намаляване за 4-годишен период. А и това е мярка за стимулиране на бизнеса. Аз лично бих стигнала и по-далеч и бих предложила диференциране на този данък – учебниците, лекарствата и стоките от първа необходимост може да бъдат с по-ниски ставки.

–        Кои от икономическите идеи, предлагани от другите партии, ви се виждат най-рисковани?

На моменти в тази кампания се чувствам като Алиса в Страната на чудесата, толкова нереални и безсмислени тези се лансират. БСП предлагат прогресивен подоходен данък с високи ставки за най-богатите. А как ще определят кои са те, при  положение че масово се укриват доходи?  Плашат ме и приказките за безплатно здравеопазване. Няма нищо безплатно и по същество става дума за безконтролно харчене на държавни пари. Говори се за вдигане на заплатите на учителите, но без това да се  обвързва с резултатите от тяхната работа. Бизнесът се оплаква от липса на квалифицирани кадри, така че, да се предлага увеличаване на заплатите на всички, е популизъм. Опасността от рекомунизация е реална и добър пример в това отношение е съживяването на гръмки проекти като АЕЦ „Белене”. Страната всъщност няма нужда от тока, който тя би произвеждала, а става дума за много скъпа инвестиция. Достатъчно пари заровихме в гьола, наречен АЕЦ „Белене”.

Преференцията за Пепа Деведжиева е с номер 5 в бюлетина 21 на коалицията „Реформаторски блок – Глас Народен”.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *