Skip to content

Кандидатът за кмет на район ”Централен” на коалицията между Реформаторите и Здравко Димитров Пепа Деведжиева: Няма човек от бизнеса, който да е доволен от общината

Изключение правят онези 3-4 фирми, които редовно печелят обществените поръчки

– Като представител на Реформаторския блок кои са основните реформи, от които се нуждае управлението на община Пловдив, г-жо Деведжиева?

– Общината се нуждае от тотална реформа, защото от модела на  досегашното управление развитието на града не печели. Печелят само определени кръгове от фирми и хора, близки до негласната и неофициализирана управляваща коалиция между ГЕРБ и ДПС. Затова и сред най-наболелите проблеми на Пловдив са процедурите по обществени поръчки – повечето пловдивски фирми не виждат смисъл въобще да участват, защото знаят, че конкурсите са предрешени. Това се случва не само в Пловдив, макар тук проблемът да е особено остър, затова и на национално ниво се мисли за промяна в законодателството, която да отнеме на управленците по места възможността да пишат конкурсните критерии така, че да печелят предварително избрани фирми. Именно заради нагласените поръчки куп обекти се строят набързо, без реален контрол на качеството,  и после се налага едни и същи улици и булеварди да се преасфалтират пак и пак. Или пари се харчат само за да се похарчат. Тези дни ме спря една жена и ми разказа, че велоалеите по бул. „България”, изградени при големия му ремонт само преди 5 години, сега се развалят, за да се направят нови, които да се като онези, които се изграждат в другите части на града. Нормален човек може ли да види смисъл в това?

– Липсата на ясен регламент при обществените поръчки ли е основното, от което е недоволен бизнесът?

– Да, но не е единственото. Фирмите страдат и от липсата на компетентност в администрацията. Един частен инвеститор е добър стопанин и се прави разчет след колко време ще може да върне направените инвестиции. А когато администрацията е некомпетентна и надменна, тя проваля плановете на всеки инвеститор. Стана ми болно, когато онзи ден се срещнах с един пловдивски бизнесмен, изнесъл дейността си в Румъния. Разказа ми, че е устроил бизнеса си там от нула и съотвената община му е оказала пълно съдействие, без да му поиска подкуп за нито едно разрешително. Така се прави, когато администрацията разбира, че всеки предприемач разкрива работани места и затова трябва да бъде ухажван, а не рекетиран. Нямаше как да укоря този човек, че е напуснал Пловдив. Защото няма човек от бизнеса в нашия град, който да изрази задоволство от контактите си общината. С изключение на онези 3-4 фирми, които редовно печелят обществените поръчки. В крайна сметка кметът е избран, за да протегне ръка на бизнеса и съгражданите си, а не за да работи за личното си благоденствие. А именно това виждаме Пловдив.

– Вероятно потърпевши от некомпетентността на администрацията са и  гражданите, не само фирмите.

– Хората споделят, че местната администрация се чувства над закона  и всесилна. Човек отива в някоя от общинските служби, започват да го прехвърлят от гише на гише, но няма на кого да се оплачеш. Сегашната администрация не се интересува от хората, чиновниците масово са назначени на партиен принцип и единствената им цел е да изкарат мандата  ако може, да останат и още един,   затова и гласуват за действащия кмет. Така те забравят, че всъщност заплатите им идват именно от данъците на хората, с които се държат надменно. За мен това е пагубно. Да не говоря, че в отиващия си мандат администрацията беше раздута до 10 000 души на бюджетна издръжка. Дотам се стига, когато се правят партийни назначения, за да носят гласове за изборите. Докато това продължава, не ни чака нищо добро.

– Кандидат сте за кмет на „Централен” – точно на района, в който според досегашното управление са съсредоточени успехите му – ремонтираната главна улица, Цар-Симеоновата градина. Как ще се противопоставите на това?

– Проектът за ремонта на Главната е от времето на Иван Чомаков, който продължи при Славчо Атанасов и се реализира докрай сега. Тотев просто преряза лентата. Колкото до Цар-Симеоновата градина и Пеещите фонтани, наистина не разбирам защо кметският екип се хвали с това, вместо да си мълчи. Реконструкцията на градината глътна пари, с които би трябвало да може да се изгради чудесен нов парк от нула, дъното на езерото се напука на втория ден, водата започна да зеленясва и се наложи премиерът да обяснява, че някакъв работник на име Бай Киро бил виновен за това, защото хвърлил вътре хлорна вар. Само че сега общината търси някой да върши работата на въпросния Бай Киро, защото е обявила обществена поръчка за поддръжка на езерото, която ще струва 130 000 лв. на година. Само за водните ефекти на фонтаните бяха платени 2 млн. лв., не можеше ли в тази сума да е включена и поддръжката? Затова отново ще се върна към контрола над качеството, когато общината изгражда нещо. Докато се работи с „наши фирми”, няма да дочакаме качество срещу парите се. А парите, които се влагат в строителство, не са малко, просто кражбите са много.

 

Интервюто е публикувано във в. “Марица”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *