Skip to content

Не се поколебах да искам оставки

Отчет за дейността ми като общински съветник за първата година

Изтече първата година от мандата на местната власт. Повод да отчета свършеното от мен като общински съветник за това време.

 Няколко месеца след сформирането на сегашният Общински съвет и нашето участие в групата на местната коалиция „Да решаваме заедно” съветниците от Реформаторския блок единодушно взехме решение да се отделим в самостоятелна група на блока. Не е срамно и страшно публично да заявиш, че си сбъркал с участието си в местната коалиция и да се извиниш за допуснатата грешка. Това е достойното поведение, а не да стоиш в група, която не одобряваш и в която се води диаметрално противоположна политика.
 Участах активно и емоционално възразих срещу орязването на проекта на Драматичен театър Пловдив, който бе част от културния календар на Пловдив за 2016 г., чийто бюджет пък е част от бюджета на града. Заедно с колеги от други партийни групи в местния парламент защитихме този проект и успяхме да наложим промяна и макар и след три месеца, календарът бе променен и проектът намери място в новата програма. Бях убедена, че е правилно да застана зад този проект, защото бях разговаряла с директора на театъра Кръстю Кръстев и с ръководния екип. Знаех, че с помощта на театъра е необходим да увлечем по каузата на културата новите съграждани. Казвам новите, тъй като вътрешната миграция в страната ни е висока, но никой не отчита тази статистика и пловдивчани вече не са това, което ние помним и знаем от времето преди 10-ина години.
 Внесох предложение за изменение на правилника за допускане до класиране за включване в културния календар на пловдивски таланти, като основният автор на изменението на правилника беше екипът на председателката на Дружеството на пловдивските художници Снежана Фурнаджиева. Тези предложения в не малка част бяха приети от Комисията по култура, чийто член съм и аз.
 Лично настоях и подкрепих допускането на граждани, които със свое представителство да участват в контрола по разходването на средствата във общинска фондация „Пловдив 2019”. Това обаче не беше прието от мнозинството в ОбС.
 Гласувах против вдигането на таксата за Синята зона с 50%, не само заради драстичното повишение, а основно поради липса на алтернатива за шофьорите. В Пловдив не са изградени буферни общински паркинги и няма алтернативни начини за придвижване освен съществуващия градски транспорт, т. е. липсва метро, тролейбусен и друг транспорт.
 Подкрепих намаляването на данък МПС, макар не че е достатъчно намалението с 10%, след като в предходната година този налог беше вдигнат с 30%. Но все пак и това е някаква глътка въздух за хората и бизнеса.
 Гласувах „за” премахването на металните гаражи, като морално остарели и грозни съоражения, отдавна сменили основното си предназначение и лъхащи на кисело зеле. Това бе теза, която аз застъпих още в кампанията за местните избори.
 След опита за пълно събаряне на тютюневия склад на ул „Одрин” публично поисках оставката на главния архитект Румен Русев и независимо от силната защита на кмета Иван Тотев, се оказа, че съм била права и той към днешна дата е отстранен от поста си. А след опожаряването на другите четири тютюневи склада поисках оставката на зам.-кмета Димитър Кацарски и съм убедена, че отново ще бъда права.
 Гласувах и не само аз, а цялата група съветници от РБ срещу заема от 1,5 милиона за довършването на изграждащата се третата клетка за депониране на отпадъци в Шишманци, защото цената беше в пъти по-висока спрямо стойността на предходните изградени клетки. Но и този заем беше одобрен от мнозинството в съвета.
 Отправих съм питане към кмета за нарушаването на наредбата, която регулира броя на местата за паркиране за хора с увреждания, а така също и за липсата на рампи на местата, където се помещава администрацията, обслужваща инвалиди. На това питане получих задоволителен отговор, но има още проблеми в тази сфера и ще продължа да настоявам за тяхното решаване.
 Взех активно и принципно участие в организираната дискусия за опазване на културното наследство в Пловдив, в която се включиха и архитектите, и представител на Министерството на културата, и граждани. Позицията, която защитих, е, че служителите на Националния институт за недвижимото културно наследство трябва да бъдат към съответната община, а не, както има предложение, те да са към областните управители. Другата ми позиция беше, че административните финансови санкции за увреждане на културното наследство трябва да бъдат по-високи от стойността на реставрирането и опазването на сграда с културна и историческа стойност. Така собствениците ще бъдат принудени да съхраняват, а не да рушат.
 По предложение на нас, съветниците от РБ, още на ниво комисии управляващите приеха по-нисък данък за такситата. Вместо планирания размер от 850 лв. беше гласувана ставка от 750 лв.
 Като член на комисията по транспорт повдигнах въпрос за сумата, която се плаща за лиценза и стикера на таксиметровите превозвачи досега, и какво се планира по новата наредба
 Отправих питане за липсата на доклад от одитната проверка, поискана и извършена в МБАЛ „Св. Мина” от д-р Галина Карауланова. След моя въпрос и питането и на д-р Лилия Учкунова и от общината написаха някакъв доклад, който не каза нищо по-различно от данните за състоянието на лечебното заведение, с които ни запозна д-р Карауланова.
 Активно участвах в защита на оздравителния план за съществуването на МБАЛ „Св. Мина” и стабилизирането на лечебното заведение в срок от три години, но тази наша политика не бе възприета от мнозинството в Общинския съвет.
 В качеството си зам.-председател на ОбС дейно участвах с висока оценка в оценяването, което е необходимо за акредитация на Европейското висше училище по икономика и мениджмънт.
 Участвах в благотворителната кампания „Топъл обяд“, организирана от д-р Невен Енчев, в която съвместно предложихме храна за социално слабите граждани.
 Участвах в дискусията, организирана от инициативен комитет за изграждане на дом на Операта, на която се даде зелена светлина при добро развитие в годините да бъде изграден такъв дом. Впоследствие това намерение беше гласувано и на сесия на ОбС.
 Участвам и се отзовавам на всички покани от организации, които срещи целят едно по-добро разитие на града.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *