Skip to content

Време е за истината КОЙ натрупа дълговете на МБАЛ „Св. Мина”

Може ли да се стигне до ликвидирането на МБАЛ „Св. Мина” като самостоятелно здравно заведение, без да е ясно кои са причините, довели до взимането на това тежко решение? Този въпрос си задавам, откакто в обществото се изнасят всякакви данни за тежкото финансово състояние на болницата, но без да се каже истината за причините за огромната й задлъжнялост. Зад трупането на дългове в годините назад стоят конкретни хора и е време да научим техните имена. Просто трябва да се знае КОЙ докара знаковата за Пловдив Първа градска до ръба на фалита.
В лечебното заведение са теглени кредити, които след това не са били обслужвани, не се е плащало на доставчици и зад това стоят предишните ръководства на болницата. И няма как да приемем, че в общината не са знаели за това, защото в МБАЛ „Св. Мина” е имало финансов контрольор. Какви доклади е представя той на община Пловдив и защо никой не е реагирал? Защо към началото на тази година се твърдеше, че дълговете на болницата са 1,5 млн. лв., а когато новият управител д-р Галина Карауланова направи истинският одит, стана ясно, че всъщност става дума за 3,2 млн. лв., които към днешна дата са 2,2 млн. лв. Истината по всички тези въпроси трябва да се каже ясно.
МБАЛ „Св. Мина” е притисната до стената от запори, наложени от кредитори, и така се стигна до неплащането на заплатите в пълен размер. Хората, работещи там, протестират с основание. Те търсят финансова помощ от общината и съм съгласна с позицията на администрацията, че е трудно болницата да бъде подпомагана за сметка на други бюджетни звена. Вярно е и че общината вече отпусна 1 млн. лв. на Първа градска, но срещу това извади от активите й сградата на родилния дом на „Весела”, т. е. не става дума за безвъзмездна помощ.
В дискусията за болницата никъде не се отбелязва, че д-р Карауланова е защитила по-високо ниво на компетентност пред здравното министерство и на тази база МБАЛ „Св. Мина” работи по допълнителни клинични пътеки, от което търговското дружество печели. Но не трябва да се забравя, че освен добри лекари, в едно здравно заведение се иска и оборудване за добра диагностика и лечение. В годините назад беше купувана неработеща апаратура, което само влоши финансовото състояние на болницата и този факт не трябва да се прикрива.
Поръчаният от д-р Карауланова одит не беше публикуван никъде и така обществото не беше запознато с фактите. Вероятно затова разследващите органи не се самосезираха, а трябва да се установи има ли извършено престъпление и кой трябва да понесе отговорността.
Не на последно място, ако д-р Карауланова може да се справи с дълг от над 3 млн. лв. за 8 месеца и дружеството излезе на нула, то лично аз ще я предложа за финансов или икономически министър. Но всъщност е ясно, че не може да се очаква подобно нещо за толкова кратко време.
Затова призовавам общината поне веднъж да признае, че е била подведена и е допусната грешка, а не да се прехвърля проблемът от болната на здравата глава.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *