Skip to content

Пепа Деведжиева: Чистият мажоритарен вот е предпоставка за тоталитаризъм

  • 44-ото народно събрание под една или друга форма ще трябва да решава въпроса с въвеждането на мажоритарна избирателна система. На каква позиция ще бъде Реформаторският блок, г-жо Деведжиева?
  • Не сме променили схващанията, които отстоявахме и в 43-ия парламент. Ние сме за по-широко застъпен мажоритарен елемент в Изборния кодекс, като идеята ни е да отпадне  гарантираното влизане в парламента на водача на всяка листа на партия, прескочила бариерата и събрала достатъчно гласове в съответния район. При сегашната система на преференции първият в списъка е на практика бетониран, а в блока смятаме, че всички в листата трябва да се състезават при равни условия. Това може да стане, като се въведе нулев праг за преференциите и се отмени правилото гласовете без преференция да се добавят към тези на водача на съответната листа. И още нещо – във Франция например е измислен механизъм да се избегне това, което у нас наричаме явлението 15/15 или 13/13. За да няма съвпадение на номера на партията или коалицията с мястото в листата и така някой просто да изкара късмет, след  като се изтегли жребият с номерата на партиите и коалициите, във всяка листа се прави едно приплъзване и мястото, което съвпада  с номера на бюлетината, се освобождава. Това е една добра идея.

 

  • Какви са доводите ви срещу изцяло мажоритарния избор?
  • Споделям мнението на експерти по изборния процес като професорите Екатерина Михайлова и Михаил Константинов, които казват, че чистият мажоритарен вот е предпоставка за тоталитарно управление, тъй като от него ще спечелят големите партии. Те имат своите организационни механизми да спечелят най-много депутатски места. Ако целта е така да се върне двуполюсният модел, това няма да е добре, защото много хора ще останат непредставени в парламента. Те ще гласуват мажоритарно, но техните избраници няма да влязат в Народното събрание – там ще има максимум три партии. Огромен е рискът депутати да станат хора, които могат да си подсигурят влизането в парламента, без да имат качествата да бъдат законотворци. Иначе казано, богати хора ще могат просто да си купят места в парламента. Темата за мажоритарния вот беше поднесена много подвеждащо – той беше представен като висока степен на демокрация, а всъщност такива избирателни системи има основно в слабо развитите страни, които не са демократични общества. При мажоритарната система има и организационни проблеми – как например ще бъде разделен Пловдив, който дава 11 мандата, на райони? Хората от лявата страна на една улица ще бъдат от един район, а от дясната от друг? Има опасност и един мандат да „тежи” много малко гласове, защото се говори за мажоритарна избирателна система в два тура. На балотажа ще са нужни малко гласове за победа. И после – кого ще представлява избран по този начин депутат? Все пак, когато те издига партия, зад теб стои общност, която работи по дадена програма и отстоява принципи. Такъв народен представител има пред кого да се отчита.  А кой и по какъв механизъм ще изисква каквото и да било от един мажоритарно избран депутат?

 

  • На този вот няма да се гласува с машини, но ще продължите ли да настоявате за въвеждането и на тази възможност?
  • Разбира се. Машинното гласуване ще възпрепятства по-слабообразованите хора да си продадат гласа. Те просто няма да могат да гарантират, че ще съумеят да гласуват по начина, по който са обещали. За нас това е косвена форма на образователен ценз. Време да се въведе и дистанционното електронно гласуване – това ще улесни хората, които живеят в чужбина. Не бива да се говори, че те са избрали да живеят навън и нямат интерес към България. Тези хора издържат своите близки и наливат много пари в страната. Реформаторите ще настояваме и да има отделен избирателен район за гласовете от чужбина. Сега кашата с тях е пълна и е време да започнем да подреждаме.

 

  • А какво смятате за така популярното сред хората намаляване на партийните субсидии?
  • Ние сме за редуцирането на субсидиите, но предложението за 1 лв. е откровено популистко. Партиите трябва да имат достатъчно средства, за да организират съществуването си и обучението на своите кадри, и не е нужно да се връщаме към времената, в които групировките буквално си купуваха цели политически сили. Така че субсидиите трябва да бъдат намалени – според мен е нормално те да бъдат 5-6 лв. на глас.

Преференцията за Пепа Деведжиева е с номер 5 в бюлетина 21 на коалицията „Реформаторски блок – Глас Народен”.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *