Skip to content

ГЕРБ печели със страх в малки общини като Доспат

Бях в Доспат в дните преди и по време на втория тур и съм потресена от това, което видях там. На балотаж бяха кандидатите на Реформаторския блок и на ГЕРБ. За да спечели ГЕРБ, върху хората се упражнява нечуван натиск през заплахата да останат без работа. В това са впрегнати всички държавни и общински институции и дружества, в които има и някакво държавно участие – ВиК, „Язовири и каскади”, ЕВН… Хора, които работят там на отговорни позиции, в изборния ден бяха строени пред секциите, за да наблюдават дали подчинените им ще отидат да гласуват. Всеки от служителите на Горското стопанство е бил задължен да закара 10 души да гласуват за ГЕРБ. Агитацията престъпва всички правила – пред община Доспат и кметствата в селата Барутин и Змеица беше поставена една декларация в подкрепа на кандидата на ГЕРБ, подписана от ДПС, БСП, АБВ и ББЦ, в която се обяснява, че тя се базира на вече сключено коалиционно споразумене между тези партии и ГЕРБ. В Доспат таблото с тази декларация беше точно до избирателната секция, а в деня на вота е забранено да има агитационни материали на по-малко от 50 метра от помещението за гласуване. Подадохме жарба до Общинската избирателна комисия, която беше отхвърлена като недоказана, което е абсурдно. В тази комисия председател е човек, който е общински служител. Не е ли ясно за кого ще работи той? Всички хора в Доспат са сковани от страх. Най-големият работодател там е кметът и угрозата човек да остане без работа е реална. Докато бях там, бях следена, една кола се движеше зад нашата от село в село. Подадох жалба в полицията, от което също нямаше особен резултат, което ме навежда на мисълта, че и органите на реда са били организирани да работят в полза на кандидата на ГЕРБ.

Годината е 2015-а, а избори се печелят със страх. В по-дългосрочен план това означава, че никой няма полза от една слаба опозиция. БСП е с изключително отслабени позиции, сега се работи за омаломощаването и на останалите партии именно чрез натиска за работните места. Така скоро няма да има никаква опозиция и тогава натискът ще се прехвърли и към коалиционните партньори. И след четири години ще видим едни живковски изборен модел – един кандидат на ГЕРБ, за когото са гласували 95% от избирателите. Това не е демокрация и аз мисля, че е време гражданското общество отново да се събуди и да си отвоюва свободата да гласува без страх. Не е нормално от толкова държавни служители един да не е гласувал за опонента. В нормална ситуация поне един човек би симпатизирал на другия кандидат. Но в Доспат се гласува под строй. И не само там, така е и в други малки общини.

Балотажът беше в Деня на будителите и наистина е време обществото да се събуди. И да застане зад демократите, за да си върне свободата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *