Skip to content

Пловдивският депутат от РБ Димитър Шишков: Пепа Деведжиева е обединителна фигура

От колко голяма реформа се нуждае здравеопазването в Пловдив, д-р Шишков?

– От радикална, разбира се, и то в цялата страна, не само тук. За да стане нещо в Пловдив, първо трябва повече от половината лечебни заведения, които са открити, да се префасонират. Или да си останат частни, или да намерят вариант да оцеляват по друг начин. Големият брой лечебни заведения изсмуква парите на здравната каса и като резултат никой не полуава качествено здравеопазване. Смятам, че на Пловдив не му трябват повече от 5-6 болници, а в момента в областта има 45. 26-27 от тях са в самия град и няма как да има качествено лечение, когато ресурсите се разпределят между толкова много болници.

– Не е ли обаче малко странно дясна формация като Реформаторския блок да „скача” на частните болници?

– Никой не им скача, напротив. Те могат да останат на пазара като частни болници, дори със здравния министър Петър Москов поддържахме идеята за приватизация на болниците, но тя не беше приета. Ние знаем, че само частното върви и дърпа напред, но частникът трябва да се бори реално на пазара, а не да разчита на делегиран бюджет, уреден му от някой политик. Частната собственост и конкуренцията трябва да бъдат реални, а на този етап тях ги няма.

– Няма ли как да бъде пресечена практиката частните болници да работят само по апетитни клинични пътеки, а държавните да се занамават с всички тежки и спешни случаи?

– Частните болници са задължени да приемат тежки и спешни случаи, но не го правят и това води до големи загуби за държавните лечебни заведения. Така че трябва да изберем по-добър вариант на контрол над болниците. Наскоро получих sms от един анестезиолог, който от 3 г. работи в Германия, но се води на щат в една частна болница, за да може тя да покрие изискванията. В момента контролът е на книга, затова д-р Москов прави толкова мащабна реформа.

– Какво не прави местната власт за общинското здравеопазване в Пловдив?

– Тя въобще не се интересува от него. Общинското здравеопазване винаги е било тежък воденичен камък на врата на всеки един управник, с изключение на Иван Чомаков, който е лекар. Останалите се чудят как да се отърват от този проблем. В общинското здравеопазване няма келепир. Затова в общината предпочитат да се занимават с безсмислени строежи, които им носят комисиони. Затова в момента се работи върху кардинална промяна на здравното законодателство, тя обаче няма как да стане факт за 1 година.

– Кои са хората в общата листа на Реформаторския блок и инициативния комитет зад Здравко Димитров, на които безспорно може да се разчита?

– Лидерите на партиите от Реформаторския блок са основата, която ще обедини десния избирател. Ние сме обединени и работим като много сериозен екип начело с Пепа Деведжиева, която е лидер на ДСБ и сега кандидат за кмет на район „Централен” и за съветник. Ще дам пример – аз съм стар седесар, член съм на ДБГ, но съм издигнат за депутат от ДСБ. Това представлява Реформаторският блок в Пловдив и като неформален лидер Пепа Деведжиева се справя перфектно. Тя е обединителна фигура. Разбира се, безспорна е  и ролята на останалите лидери на реформаторските партии. И смятам, че РБ скоро трябва една партия. Само това е начинът да имаме дисциплина и да не даваме поводи на останалите партии като ГЕРБ да ни атакуват, като ни виждат разединени.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *