Skip to content

Пепа Деведжиева: Велоалеите ощетяват и колоездачи, и пешеходци

Изграждането на велоалеите в Пловдив показа как една много добра идея може да бъде опропастена напълно. Алеи за велосипедисти има в цяла Европа и е чудесно и в Пловдив човек да може да се придвижва с колело, но сегашната градска управа ги направи така, че просто да отчете дейност. Защото в Европа алеите не се изграждат така, че да ощетяват пешеходците за сметка на велосипедистите. А в Пловдив се случи именно това – на много места в града велоалеите отнеха малкото място за пешеходците. Къде например край Марица от южната й страна човек може да ходи пеша в района към Гребната база? Излиза, че за градската управа пешеходецът е човек трета категория. Да не говорим за майките с колички, те къде трябва да се движат или може би в общината си мислят, че те разполагат с умението да се телепортират от точка А до точка Б, без да са пешеходци? Чудесно, е че се изградиха детски площадки, но как се стига до тях?!?  А как възрастните хора стигат до парковете и пейките, с които толкова се гордее градската управа?!?

Впрочем колоездачите също не получават възможността да карат велосипед, без да се налага да слизат от него. Ще дам пример отново с бул. „Марица-юг”. Велоалеята от любимото на всички пловдивчани кръгово движение на Водната палата в посока към Пешеходния мост в един момент прекъсва заради административната сграда встрани на моста, който впрочем е от големите глупости на управлението на кмета Чомаков. Тази сграда така и не беше населена с офиси на фирми, но това е друга тема. Но сега заради нея всеки велосипедист трябва да слезе на платното. Същото се случва и под моста на Герджика.

Не може една нормална велоалея да има пресечни точки с пешеходни пътеки, с кръстовища и да й се налага да заобикаля спирки. Не може настилката да е от асфалт, това се прави от по-мек материал, който да може омекоти удара при евентуално падане. Всичко беше направено набързо и през пръсти, колкото да се усвоят едни пари. И то немалко, защото става дума за 14 млн. лв.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *