Skip to content

Ивайло Спасов, КОД: Държавната намеса на пазара вещае тъмни времена

Сайтът за наблюдение на цените и напъните на служебното правителство да въведе таван на надценките звучат така, както звучат всички социалистически и антипазарни идеи – примамливо. Нека не забравяме, че примамливо е и сиренцето в капана за мишки. Служебните правителства на Румен Радев осъществяват безпрецедентен натиск върху свободния пазар. Това трябва силно да ни плаши. Точно от тази реалност се опитваме да избягаме над 30 години.

Желанието за някакъв вид мъст към “лошите търговски вериги” кара обикновения човек да забрави факта, че влиза в голям, добре подреден и климатизиран магазин, чиито условия и персонал не се захранват от въздух и не пасат трева. Ако там наистина надценките са толкова високи, то потребителите сами ще се ориентират към магазините с по-разумни цени. Това обаче се определя от пазара, а не от държавата. Соченето с пръст и страхът да не бъдеш публично нарочен за “лош”, “лъжец” и “предател”, напомнят на времената, когато едни хора бяха наричани “врагове на партията”.

Политика на държавата в тези предизвикателни времена би трябвало да бъде ориентирана към създаването на множество възможности за скъсяване на пътя между производителя и потребителя, за намаляване на риска, който също влиза в цената на една стока, а не към соченето с пръст на лошите. Нека пазарът ги изхвърли.

Сайтът няма да свали цените, само ще уплаши още повече развиващите собствен бизнес в страната ни. Това е бомба със закъснител, която държим в ръцете си.

На изборите на 2 април трябва много добре да преценим какво искаме – да живеем на помощи, да разчитаме нечия държавна ръка да ни гали по главата при добро поведение, или сами да контролираме съдбата си и чрез собствените си знания и умения да надскачаме конкуренцията.

За второто може да подкрепите КОД с номер 11.

Ивайло Спасов е зам.-председател на КОД-Пловдив и с преференция 102 в листата на партията в Пловдив и Пазарджик. Завършил е „Публична администрация“. Занимава се с администрация и управление на човешки ресурси. Активно работи за намаляването на шума, подобряването на градската среда, достъпно и бързо административно обслужване, прозрачност в управлението, запазване на чистотата на българския език.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!