Skip to content

КОД се противопоставя на бруталната намеса на президента Радев в предизборната кампания за парламент

Президентската изпълнителна власт заяви, че ще внесе проектобюджет с внушения, които предизвикват паника, с призив за увеличение на данъците и заплахи за сериозни дефицити.

В края на миналата година служебното правителство беше призовано да внесе проект на бюджет за 2023, но то отказа да го направи.

Днес служебното правителство прави заявка за непоискан от никого бюджет за 2023, при това в разгара на предизборната кампания, без да представи по същество такъв. Това означава, че единствената цел е внасяне на допълнителна паника на пазара на политическите обещания и страхове.

Служебната неизбрана власт слага на масата само страховете, без да има смелостта да сложи и числата за очаквана данъчна събираемост. Само за илюстрация отбелязваме, че приходите от данъци през януари 2023 г. са с близо 4% по-ниски от тази за януари 2022 г, при поскъпване на стоките със средно 17%.  Припомняме, че най-голямото перо за събрани данъци е от косвения данък ДДС, чийто размер се изменя пропорционално на увеличението на цените. Естествен резултат от това трябва да е нарастване на приходите от ДДС с двуцифрен процент за януари тази година. Да не можеш да си събереш данъците или да ги събираш избирателно, е управленска некадърност, а не причина да увеличиш данъчната тежест на почтените данъкоплатци.

Заявката за падане на валутния борд и страховити икономически кризи не са икономически анализ, а политическо шарлатанство.

Правителство не предостави прогноза какви са предвидените приходи и очакваните разходи на база на всички нормативно приети разходи, а се опитва отново да търгува със страховете на хората през внушения.

Служебно правителство не може да прави предложения за промени в данъчната ни система, при положение, че в парламентарна република това може да направи само легитимно избран парламент.

Живеем вече година във време, в което всички публични разкази на политиците за икономика, пари и бюджет са фалшиви.

1.     Фалшивият разказ че доходите ни могат да бъда увеличени с партийно решение, единственият резултат от което е обезценяване на парите.

2.     Фалшивият разказ, че понеже държавата се управлява по-добре, затова сме успели да увеличим пенсиите. Разходите на държавният бюджет за пенсии за 2021 и 2022 са абсолютно еднакви – точно 10,5 млрд. лева. Всяко увеличение, с което някой се хвали, е единствено за сметка на увеличените осигуровки, плащани от трудещите се и работодателите.

3.     Фалшивият разказ за належащата нужда за увеличение на данъчното бреме и поредната серия от филма „Ще падне валутният борд“. Данните за фискалният резерв на страната за последните три години не показва такива признаци. 

Решението е да спрем да се лъжем и да се върнем към истината на дясното и да излезем от фалшивите разговори на левите лъжци. А истината е следната:

Административна намеса в доходите води само до обезценяване на парите ни.

Административната намеса в цените води само до допълнително намаляване на производството и дефицити.

Можем да станем по-богати единствено ако произвеждаме повече, по-ефективно и с по-голяма добавена стойност.

Време е да спрем да се лутаме в обещания и заплахи от хора без визия и без разбиране за основните функции на държавата. А те са да изгражда и поддържа публичната ни среда, да подържа и усилва капацитета на институциите и да седи възможно най-далече от намеса в реалната икономика.

Това не може да бъде постигнато, ако следващият парламент е копие на предишния, в който всички без изключение се състезаваха в предлагане на леви решения, които ни доведоха до сегашното икономическо състояние. Решението е силна парламентарна десница, която да извади икономиката и обществото ни от затворения кръг на левите икономически и социални лъжи.

Доверието за КОД е:

  1. Глас за защита на десните решения в българския парламент.
  2. Глас за отстраняването на г-н Радев от позицията президент на Република България като проводник на външни зависимости и носител на леви популистки решения и страхове, които ни правят бедни и зависими.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!