Skip to content

Пепа Деведжиева, „Синя България“: Държавната администрация се раздува все повече, а това тормози хората и бизнеса

Позиция на втората в пловдивската листа на коалицията

Политиците, управлявали страната ни в последните години, спечелиха доверието на хората с обещания за промени и реформи, едно от които беше, че ще има съкращения в раздутата държавна администрация. Официалната статистика обаче сочи друго – щатовете в чиновническия апарат не само не са намалели, а и са се увеличили. Данните от доклад на правителството показват, че през 2023 г. за първи път на държавна служба са постъпили 5124 души, което е с 20% повече в сравнение с предходната година. Рекорден е броят на освободените държавни служители – 11 897 души, но това се дължи на политическите чистки, а не на намаляването на служителите – след изгонването на назначените от предишната власт местата се заемат от кадри на новата.

Особено притеснително е, че едва 30 на сто от новите кадри са започнали работа след конкурс. Това води до основателните подозрения, че не се назначават хора, които да свършат дадена работа, а се набират гласоподаватели – ясно е, че всеки, уредил се на служба, ще гласува за партията, която го посочила, а е твърде вероятно това да направят и неговите близки. Резултатът е ясен – все по-раздута и все по-некомпетентна администрация. Това тормози хората, на които се налага да търсят административни услуги, и натоварва още повече финансово и тях, и бизнеса, защото заплатите на чиновниците идват от данъците.

Затова едно от основните послания на „Синя България“ е, че частната предприемаческа инициатива трябва да се освободи от хомота на държавата и да й се даде свобода. Крайно време е да се направят смислени реформи и България да излезе от задния двор на Европейския съюз. Това може да направи само  десен политически субект, а истинската десница у нас е „Синя България“. Подкрепете ни, защото има смисъл!

Купуването и продаването на гласове са престъпления!