Skip to content

Само висока такса за Синята зона ще въведе ред в паркирането

Само висока такса за Синята зона ще въведе ред в паркирането, защото сега, когато за спирането в тази зона и на общинските паркинги се плаща една и съща сума, резултатът е ясен – паркингите са празни, а по улиците в центъра са спрели кола до кола. Добър пример за това е новият полупразен паркинг на ул. „4 януари“.

Още като общински съветник в предишния мандат предложих таксата за Синята зона да стане 5 лв., което беше посрещнато с бурно недоволство не само от колегите ми, а и от гражданите, убедена съм в това. Но не е ли ясно, че мениджмънтът трябва да се промени и да се намери начин хората да бъдат стимулирани да спират на общинските паркинги, в които са направени инвестиции и те трябва да се връщат? Докато таксата е еднаква – 2 лв. на час, това няма да се случи, но ако за Синята зона се плаща примерно 5 лв., а за паркинг – 2, нещата ще се променят. Цената от 5 лв. на час може да звучи шокиращо, но спирането точно до офиса, точно до кафенето, точно до магазина и т. н. би трябвало да е скъпо удоволствие. А и всеки проблем има две страни – не може да се мисли само за шофьорите, които спират по някаква причина в центъра, защото има и хора, които живеят там. Те също трябва да спират някъде, а местата за паркиране са недостатъчни и се получава така, че живеещите в центъра не могат да намерят място за спиране, когато се прибират от работа, заради паркиралите в Синята зона. Този проблем се задълбочи с удължаването на работното време на Синята зона да 18,30 часа. А трябва да се има предвид и това, че живеещите в центъра плащат най-високия данък сгради, оттам и най-високата такса смет, и не е редно да не могат да се приберат нормално, трябва да се помисли и за тях.

Не само таксата за Синята зона трябва да се увеличи, а и глобата за неправилно паркиране. Сега освобождаването на колата след поставянето на скоба струва 30 лв., което не е респектираща сума. Ако санкцията стане 100 лв., спиращите по градинки и зелени площи рязко ще намалеят.

Така че тези мерки ще гарантират не само повече ред по улиците, а и повече приходи в общинския бюджет, общо взето, ефект две в едно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *