Skip to content

Деведжиева: С всичките си грешки Реформаторският блок постигна сплотеност

– Тече кампания, в която много искри прехвърчат между лидерите в дясното, а и не само между тях. Какво мислите за това, г-жо Деведжиева?

– Понякога занемявам, защото не разбирам махленското поведение на принципа: „Да се изпокараме, забравяйки идеологията”. Спори се кой е по-по-най в дясното, като се елиминира базисният факт, че нашите основни опоненти са БСП и ДПС, които вече се виждат на власт. А всъщност хората ни казват: „Обединете се най-накрая в десницата, за да има за кого да гласуваме и да сме сигурни, че гласовете ни няма да се разпилеят!” Част от лидерите не виждат и не чуват това, но скоро ще им се наложи да слязат от политическата сцена.

 

– Повечето хора в Реформаторския блок смятат, че след изборите ще започнат консолидационни процеси в дясното и хора като Радан Кънев и Христо Иванов ще се върнат  при вас. Вярвате ли в това?

– Убедена съм, но въпреки това ми е тъжно, защото обединението на десницата започна със създаването на Реформаторския блок, но личното его у някои хора надделя и сега пак сме разединени. Изводът е, че не можем да постигаме успехи по лесния път. Трябва да ни е изключително трудно, да дадем жертви, да атакуваме верни на десницата хора и чак когато изпием горчивата чаша до дъно, да се сетим, че не това е начинът. Но тук искам да кажа, че по нелекия път на осъзнаването Реформаторите сме поне една крачка напред.

 

– Изчерпахте ли търпението на десните избиратели  с това си поведение и страхувате ли се, че сега ваши гласоподаватели няма да отидат до урните просто защото им е дошло до гуша от караниците в десницата?

– Сигурно ще има хора, които ще си останат вкъщи, възмутени от нехигиеничното поведение на част от десните лидери. За тези избори бяха направени безпринципни коалиции от типа – ти ще ми дадеш първото място в листата срещу определен брой гласове, които аз ще ти донеса. Това няма как да не потресе хората от градската десница – те са образовани и мислещи личности, които виждат нещата ясно.

 

– Кои са основните предимства на Реформаторския блок пред останалите проекти в десницата?

– С всичките си грешки и противоречия Реформаторският блок успя да постигне някаква сплотеност. С горчива самоирония към разделенията в десницата ще кажа, че блокът скоро ще стане на 4 години, а това за коалиция от десни партии си е направо рекорд. Имаме и успехи в реформите – силите ни в 43-ия парламент не бяха много, имахме само 23-ма депутати, но нашите министри започнаха ключови реформи и постигнаха успехи – може би малки, но успехи.

И още веднъж в тази кампания искам да кажа защо избрах Реформаторския блок. От създаването му обяснявах, че заедно можем повече. Истински вярвам в това. И сега мога ли да се изправя срещу колегите от блока и да започна да твърдя, че вече няма защо да сме заедно, защото моят път е друг? Човек трябва да е последователен. Не може да припознаеш като врагове тези, с които до вчера сте били в коалиция. Ако те са твоите основни опоненти сега, значи си направил грешна преценка и трябва да излезеш от политиката. Другото е дългосрочният хоризонт – започнатото трябва да се надгражда и развива, от нови проекти на всеки две години няма как да има полза. И последното – Реформаторският блок никога не си е позволил да напада доскоршните си партньори, нашият стил е друг.

 

Преференцията за Пепа Деведжиева е с номер 5 в бюлетина 21 на коалицията „Реформаторски блок – Глас Народен”.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *