Skip to content

Пепа Деведжиева: Подкрепям местната култура и няма да гласувам за предложения ни културен календар за 2016-а

От векове Пловдив известен със своята история, география и изкуство. Този негов  имидж е извоюван от хората и творците, жевели в нашия град и придали му неповторима слава и атмосфера. Трябва да пазим традициите на пловдивското изкуство, а културният календар на общината за следващата година съвсем не предполага това. С така разпределения в календара бюджет, ние, днешните пловдивчани и местни политици, с лека ръка пренебрегваме днешните ни родни творци, като с това се лишаваме от възможността да добавяме самочувствие и престиж благодарение именно на тях.

Поставям остро въпроса кой и на какъв принцип съставя комисията, която оценява и прилага изработената методология за избор и финансиране, както и достатъчно обективно ли оценява тя. В комисията всички ли са доказани имена като творци, които имат познания за стойностното изкуство? Или е достатъчно да кандидатстваш с проект, в който съфинансирането е 80%, за да бъдеш одобрен? А може би е достатъчен показател да имаш външен партньор, с което да си гарантираш участие, без оглед на това, колко е значим като въздействие върху обществото проектът и какви културни ценности ще провокира той.

С решението, как ще гласува местният парламент, ще покажем дали сме готови да спомогнем за заличаването на местните творци. Забравихме ли имена като Димитър Киров, Слона и много други, които са емблема за града ни, но явно те са творили в години, в които Пловдив е имал по-далновидни местни политици, разбиращи кое носи престиж за града ни, а респективно и за тях като управленци.

Нека си представим днес един Пловдив без театър, без опера, без балет, без изложби и да си представим съвременните млади хора /а Пловдив е университетски град/ без допира до музикално, танцово и театрално изкуство. И питам как ще заредим бъдещето си с култура или забравяме, че освен с обраование нацията се изгражда и възпитава в ценности и чрез култура. Ако искат това да липсва от живота на Пловдив, то жалко за града ни.

Не съм срещу модерното изкуство, не искам да бъда грешно разбрана, но не може остарели стойностно проекти /от 15 години/ да се представят за модерни и да получават 30% от бюджета за култура. Не е нормално жури да е е отхвърлило точно тези проекти в София, а ние да ги приемаме за стойностни. Нали не искате да кажем, че е безсмислено да подпомагаме местните творци? От нас зависи да покажем смислено управление.

Аз ще подкрепя точно смислената култура, стойностните проекти, допринасящи за популяризирането на града ни и на творците ни, които ще продължат да творят и след десет, и след двайсет години в същия този град Пловдив. Приемането на така разпределения бюджет, с така обявените спечелили проекти не работи за културното израстване на града ни. Нека ние, съветниците в този местен парламент, покажем, че сме европейци и заслужаваме да бъдем Европейска столица на културата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *