Skip to content

Нова авиокомпания съживява летище Пловдив

На принципа на публично-частното партньорство да бъде създадена малка авикомпания, която да съживи летище Пловдив, като започне да организира полети до близки дестинации. Тази идея беше обсъдена на регионален форум, иницииран от от фонда за развитие на Южен-Централен район “Феникс”. На събитието присъстваха представители на пловдивския бизнес, председателят на Управителния съвет на фонда за развитие на летище Пловдив Пламен Спасов и общински съветници от Пловдив, сред които нямаше представители на ГЕРБ. Кметът Иван Тотев също не дойде, както и никой от неговите заместници.

Намерението е първите полети да бъдат до недалечни градове като Измир, Рим, Истанбул и Лугано и да бъдат изпълнявани от два малки самолета ATR 72. Предлага се новата авиокомпания да бъде наречена Plovdiv.air . По предварителни разчети нужната инвестиция ще е около 5 млн. евро, което не е голяма сума, ако местната власт и бизнеса обединят усилията си. „Досега чрез фонда за развитие на летището, в който суми внасят 10 общини, ние подпомагаме една частна компания като Ryanair, която оперира на пловдивския аеропорт. Но утре тя може да ни каже „довиждане”, затова е по-добре да инвестираме в локална авиокомпания, чрез чиито първи полети светът ще научи за летище Пловдив”, обясни собственикът на туроператора „Марбро Турс” Ванко Иванов. Още пред октомври той разви идеите си за раздвижване на летището, а оттам и на туризма в региона в интервю за devedzhieva.com.

На дискусията се чуха и идеи местната власт да лобира собствеността на летището да бъде прехвърлена от държавата на общината, за да стане управлението му по-мобилно.

„Много е важно, че започва да се действа за летище Пловдив, още повече че само преди два дни се стигна до абсурдната ситуация хората да чакат с часове да слязат от самолета си там, защото са кацнали в извънработно за летището време. Но е е много жалко, че ръководството на община Пловдив не изпрати свой представител на тази среща. Това демонстрира пълна незаинтересованост към един толкова важен проблем”, коментира общинската съветничка от Реформаторския блок Пепа Деведжиева. Тя декларира, че бизнесът имат пълната подкрепа на Реформаторите за реализирането на идеите за развитие на така нужното на Пловдив работещо летище.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *