Skip to content

Акциите на панаира може да натоварят община Пловдив с нови дългове

Прехвърлянето на част от държавните акции в панаира на община Пловдив може да натоварят бюджета на града с нови задължения. С този основен аргумент аз няма да подкрепя предложението общината да приеме 20,63 от държавния дял. След като е ясно, че панаирът има кредит от около 60 млн. лв., това би направило община Пловдив потенциален длъжник на 12 млн. лв.
Трудно ми е да приема аргумента, че няма никакъв риск, защото единствен кредитор на панаира е държавната Българска банка за развитие и ако заемът не се обслужва, тя ще стане собственик на дружеството. Няма банка, била тя и държавна, която да иска да работи като агенция за недвижими имоти, целта на банките е да печелят, отпускайки кредити. И ако наистина няма риск, защо държавата не си остане собственик на панаира, а дава дяловете си на Пловдив и Варна? Всичко това изглежда схема, в която дълговете на фактическия собственик Георги Гергов се прехвърлят на двете общини.
Има и друг проблем – предложението общината да смени рязко позицията си от миналото лято и да вземе предлаганите й акции няма как да е написано в последните дни. От ГЕРБ просто са изчакали да минат изборите, защото ако тази им идея беше известна преди 26 март, нямаше да получат толкова солидна подкрепа в Пловдив. За мен е ясно, че става дума за задкулисни договорки. И с интерес ще проследя кой как ще гласува в Общинския съвет.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *