Skip to content

Съпредседателят на Реформаторския блок и лидер на ДСБ Радан Кънев: Дясната география на България е ясна и ние трябва да си върнем Пловдив

 

– В последните 4 години ДСБ и СДС нямаха представители в Общинския съвет, въпреки че през 2011 г. с гласовете за Синята коалиция бяха избрани двама съветници. Сигурен ли сте, че подобна подмяна не би могла да се случи отново сега с листата, подкрепена от Реформаторския блок, г-н Кънев?

– В българската политика човек никога не може да е 100% сигурен, но мисля, че ние се поучихме от грешката си тогава и съставът на сегашната ни листа е много силен. А и вече е налице реалната отговорност на гласуването с преференции. На практика никой няма да стане общински съветник, без да е получил прякото доверие на своите съграждани, а то задължава значително повече от партийно подредената листа. Така че специално за Реформаторския блок преференцията е изключително важна,  но не за някакви партийни надигравания, а за това да сме сигурни, че всички наши общински съветници са избрани мажоритарно.

– Единственият кандидат за районен кмет в Пловдив на ДСБ е Пепа Деведжиева, която влиза в надпреварата за „Централен”. Кои са основните причини пловдивчани да гласуват именно за нея?

– Аз мисля, че в последните 2-3 години подкрепата за Пепа Деведжиева като политик няма особена нужда от мотивиране. Убеден съм, че вече всички хора в Пловдив я познават на първо място като последователен  политик, на второ, като изключително твърд, и на трето – като човек, който умее да води диалог и да обединява. Защото много често в политиката твърдите и принципни хора страдат от недостатъка, че разделят, вместо да обединяват, хората около себе си. А Пепа като безспорния лидер на Реформаторския блок в Пловдив доказа, че може да обединява, може да отстъпва, може да се бори за общата кауза. Сега пое и кръста да носи отговорността за победата в район „Централен”.  А няма как да спечелим Пловдив, без да спечелим този район, няма как да спечелим България, без да спечелим Пловдив. Дясната география на България е ясна и ние трябва да си върнем Пловдив.

– Смятате ли, че наистина е възможно след изборите ГЕРБ и Реформаторите да управляват заедно Пловдив, защото тук отношенията са много сложни?

– Естествено е отношенията да са сложни. ГЕРБ като партия бяха свикнали да вървят само нагоре, и то без съюзници, като в най-добрия случай ги абсорбират, както стана с общинските съветници от Синята коалиция в досегашния състав на Общинския съвет на Пловдив. Но вече няколко вота доказаха, че тенденцията при ГЕРБ не е същата. Те се утвърдиха като силна партия, но вървят надолу, преминаха своя пик. И вече им се налага да партнират. Много политици от ГЕРБ вече доказаха, че могат да работят в партньорство, и останалите ще трябва да се научат. Това е бъдещето на десницата в България – сложни партньорства, които изразяват ценностите и интересите на хора, които са различни, но като убеждения стоят вдясно от центъра.

– В Пловдив обаче в отиващия си мандат ГЕРБ управляваше с ДПС и с малки партии, гласуването за които трудно може да бъде наречено спонтанно.

– Известно е, че Иван Тотев формираше мнозинството си с ДПС и се боя, че ще му се наложи да плати политическата цена за това.Това е урок, който партийният му лидер знае, и явно и Тотев ще трябва да го научи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *